У Варшаві відбувається виставка робіт, створених протягом 433-447 днів війни
Фото з виставки

У Варшаві 25 січня відкрилась колективна виставка робіт художників з України, Польщі та Чехії, створених протягом 433-447 днів повномасштабної війни.

Зазначається, що відлік часу для кожного українця тепер сприймається через підрахунок днів повномасштабної війни. 433-447 — саме на ці дні припала артрезиденція BIRUCHIY – BOROWIEC 023, що відбулась навесні 2023 року у невеличкому польському селищі Анджейова неподалік від Варшави.

Фото з виставки
Фото з виставки

У травні 2023 року художникам з України, Польщі та Чехії запропонували попрацювати над локальним контекстом місцевості Боровець, подумати над спільним минулим країн, віднайти колективні травми та пофантазувати над майбутнім, що чекає після закінчення війни.

Фото з виставки
Фото з виставки

Художники досліджували й висловлювали свої роздуми про спадщину тоталітарного режиму, яка вплинула на їхні країни. Вони розглядали теми, такі як репресії, політична цензура, ідентичність та пам’ять. А також досліджували, як радянський період вплинув на культурну самобутність їхніх країн, національну ідентичність, спільно працювали над переосмисленням історичних подій, які сталися в країнах протягом саме цього періоду.

Фото з виставки
Фото з виставки

"Обговорювались і сучасні проблеми, з якими стикаються наші країни під час війни, такі, наприклад, як корупція, соціальні нерівності та екологія", — говорить куратор виставки, президент ГО "Спілка дослідників сучасного мистецтва" Геннадій Козуб.

Фото з виставки
Фото з виставки

Майже за три тижні резиденції у неперервному діалозі APL 315, Blazej Rusin, Оксана Солоп, Євгенія Лаптій, Нікіта Кравцов, Jan Zdvorak, Юрій Єфанов, Аліна Якубенко, Андрій Рачинський, Анжеліка Єфанова та Юлія Данилевська інтегрувались у місцевий контекст та рефлексували над детермінованістю війни. Саме їхні роботи можна побачити в Українському домі у Варшаві на виставці, яка триватиме до 15 лютого.

Фото з виставки
Фото з виставки
Фото з виставки
Фото з виставки