У Великій Британії продають вставну щелепу Вінстона Черчилля
Фото: Вікіпедія

У Великій Британії на аукціоні продадуть зубний протез британського премʼєр-міністра Вінстона Черчилля, який він використав під час своєї промови "Ми боротимемося на пляжах", виголошеної під час Другої світової війни, пише The Guardian.

Протез у золотій оправі оцінили у 5000 – 8000 фунтів стерлінгів, проте експерти вважають, що його продадуть за набагато більшу суму. У 2010 році на аукціоні в Норфолку вставні зуби Черчилля придбали за понад 15 000 фунтів стерлінгів.

У покійного прем’єр-міністра були спеціально розроблені зубні протези. Вони були створені з урахуванням його природної дикції — прем'єр трохи шепелявив. Вважається, що для нього було зроблено до чотирьох комплектів зубів.

Цю вставну щелепу розробив його дантист сер Вілфред Фіш і зробив технік Дерек Кадліпп, який також мав запасний комплект на випадок екстреної ситуації.

Фото: The Cotswold Auction Company
Фото: The Cotswold Auction Company

Один із протезів поховали разом із Черчиллем, ще один подарували музею Королівського коледжу хірургів у Лондоні. У підписі на стенді зазначено, що "добре підігнаний зубний протез був дуже важливою фізичною та психологічною опорою" для Черчилля.

"Це дозволило йому ефективно говорити — це життєво важлива характеристика для будь-якого політика, особливо для того, чиї ораторські навички були настільки важливими для його успіху. Упродовж дорослого життя Черчилля переслідував страх втратити здатність говорити", — йдеться в описі до експоната.

Разом із зубним протезом на аукціоні виставлять мікрофон, за допомогою якого Черчилль оголосив про закінчення Другої світової війни. Його теж оцінюють від 5000 до 8000 фунтів стерлінгів.

Фото: The Cotswold Auction Company
Фото: The Cotswold Auction Company

Зубні протези Черчилля входять до найдивніших предметів, проданих на аукціоні, але вони не єдина дивина, що пішла з молотка за велику суму.

На аукціонах також продавали: унітаз Джона Леннона за 9500 фунтів стерлінгів у 2010 році; цукрову глазур з весільного торта принца Чарльза та Діани за 1850 фунтів стерлінгів у 2021 році; біблію Елвіса Преслі за 59 000 фунтів у 2012 році; стілець, на якому Джоан Роулінг написала перші дві книги про Гаррі Поттера, за 278 000 фунтів стерлінгів у 2016 році.