UAnimals разом з Укрзалізницею оновлять правила перевезення тварин у поїздах
Фото: Unsplash

Зоозахисна організація UAnimals разом з Укрзалізницею напрацює нові правила перевезення тварин у поїздах. Правила планують зробити більш інклюзивними для людей із тваринами. Про це повідомляє UAnimals.

"Замість вдаватися до гучних публічних заяв, вирішили спершу зустрітися зі представниками Укрзалізниці та проговорити спільне бачення та можливі дії", – зазначають UAnimals.

За їх словами, спільно з УЗ вирішено:

1. Оновити деякі застарілі пункти правил проїзду в поїздах, аби вони стали більш інклюзивними для людей із тваринами.

2. Організувати соціальну кампанію, аби закликати пасажирів без тварин людяніше ставитися до пасажирів із тваринами.

Потреба оновити правила перевезення тварин виникла після історії з нацгвардійцем Валерієм, якому довелося їхати зі службовим лабрадором Ермі в тамбурі Інтерсіті Київ – Чернігів. Щоб на проблему звернули увагу та вжили відповідних заходів, організацію UAnimals позначили у дописах понад тисячу разів.

Фото: instagram.com/daria_bronska
Фото: instagram.com/daria_bronska

"Правила існують для того, щоб їх дотримуватись, але іноді реалії спонукають переглядати правила. Радіємо, що "Укрзалізниця" це підтримує", – зазначає зоозахисна організація.

  • Нагадаємо, в Інтерсіті не можна перевозити тварин, вищих за 45 сантиметрів. Відповідне правило діє через брак місця на пасажирських багажних місцях і дискомфорт для самих тварин.
  • Собак великих порід (вище за 45 см у холці) за наявності намордника та повідця (ланцюжка або ремінної прив'язки) перевозять в окремому купе купейного вагона не більше двох особин. Водночас пасажир зобов'язаний оплатити вартість проїзних документів за кількістю незайнятих місць у купе за повним тарифом, крім випадків, якщо цей пасажир належить до осіб, пільги яких визначено законодавством. Якщо перевізник не може оформити проїзд в окремому купе для перевезення тварин, таке перевезення не дозволяється.
  • У регіональних поїздах собак великих порід (вище за 45 см у холці) перевозять у тамбурах першого й останнього вагонів під наглядом супровідника, а дрібні кімнатні тварини розміщуються у спеціальних засобах для перевезення (не більше двох особин) на місцях, призначених для ручної поклажі, на руках у пасажира або під місцями для сидіння.