Вчені дослідили, коли краще займатися спортом, щоб схуднути
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в медичному журналі Obesity, виявило, що ранкові фізичні вправи приносять більше користі для зниження ваги, ніж тренування в інший час доби, пише Healthline.

Згідно з результатами дослідження, ранкова активність — між сьомою та дев'ятою ранку — може допомогти схуднути. Зокрема, вчені виявили, що люди, які займалися вранці, мали нижчий ІМТ і окружність талії, навіть якщо вони робили менше вправ загалом, ніж ті, які тренувалися вдень і ввечері.

Професор Тонг Ма та його команда науковців з університету Гонконгу вивчили 5285 осіб, які брали участь в досліджені щодо аналізу харчування між 2003 і 2006 роками. Воно містило фізичні вправи, харчові звички та спосіб життя. Учасники також носили акселерометри на стегні, щоб фіксувати рівень своєї активності.

Тонг Ма хотів простежити, чи існує кореляція між тим, коли людина виконувала фізичні вправи, індексом маси тіла (ІМТ) й окружністю талії. Учасників поділили на три групи, залежно від того, коли вони займалися спортом протягом дня: вранці, вдень і ввечері.

Науковці виявили, що люди, які тренувалися вранці, мали нижчий середній ІМТ (27,4), порівнюючи з тими, хто займався спортом вдень (28,4) і ввечері (28,2). Окружність талії показала подібну закономірність. Середній об’єм талії в групі ранкової фізактивності становив 95,9 см, післяобідньої — 97,9 см та вечірньої — 97,3 см.

"Результати свідчать про те, що робити правильні речі в потрібний час може бути важливо для підтримки здорового обміну речовин і здорової маси тіла", — йдеться в дослідженні.

Водночас науковці не до кінця розуміють причини, чому ранкова фізична активність виявилися ефективнішою, ніж тренування в інший час. Ймовірно, це пов'язано з біологічним годинником людини.

Гормони, пов’язані зі втратою ваги та ожирінням, такі як інсулін і кортизол, тісно пов’язані з біологічним годинником. Наявність і кількість цих гормонів коливаються як частина цих ритмів і можуть впливати на сонливість, голод, спалювання жиру (ліполіз) і накопичення жиру (ліпогенез).

Тому час, коли людина їсть, може вплинути на збільшення ваги, як і час тренування — на втрату ваги.

Тренування вранці також може означати, що людина, найімовірніше, перебуваєте в "стані голодування", припускаючи, що перед вправами вона не їстиме. Це було пов’язано з більшою "мобілізацією та окисленням ліпідів", тобто спалюванням жиру.

Зокрема, співдиректор Стенфордського центру довголіття при Школі медицини Стенфордського університету доктор Майкл Фредеріксон додав, що нове дослідження підтверджує попередні переваги ранкових занять спортом.

За його словами, попередні дослідження показали, що ранкова фізактивність може допомогти знизити артеріальний тиск, зменшити стрес і занепокоєння. Крім того, тренування вранці допомагає покращити когнітивні функції, стимулюючи діяльність мозку. Це підвищує пильність і концентрацію, збільшуючи продуктивність протягом дня.

У дослідженні на тваринах, опублікованому в лютому 2023 року, вчені виявили, що коли миші виконували фізичну активність під час ранньої активної фази, метаболізм у них був вищим.