Не тільки заради схуднення. Чому варто регулярно займатися спортом
Фото: unsplash.com

Плавання, біг, ходьба та танці існують не тільки для схуднення та підтримки привабливої фізичної форми.

Дослідження доводять, що будь-яка активність є корисною як для фізичного здоров’я, так і психічного. Це може навіть допомогти вам жити довше

Пропонуємо вивчити детальніше п'ять причин для регулярних занять спортом.

Спорт зробить вас щасливішим

Фізична активність покращує настрій та зменшує почуття депресії, тривоги та стресу. Це викликає зміни в частинах мозку, які регулюють стрес і тривогу. 

Окрім цього, фізична активність може підвищити чутливість мозку до гормонів серотоніну та норадреналіну, які полегшують симптоми депресії.

Також заняття спортом збільшують вироблення ендорфінів, які, як відомо, допомагають виробляти позитивні почуття та зменшують сприйняття болю.

Було доведено, що фізичні вправи зменшують симптоми у людей, які страждають від тривоги. Це також може допомогти їм глибше усвідомлювати свій психічний стан і відволіктись від своїх страхів.

Цікаво, що зовсім неважливо, наскільки напруженими є ваші тренування. Ваш настрій може отримати користь від вправ різної інтенсивності.

Спорт корисний для м’язів і кісток

Вправи відіграють життєво важливу роль у побудові та підтримці міцних м’язів та кісток. Фізичні навантаження у поєднанні з достатнім споживанням білка стимулюють ріст м’язів.

Це пов’язано з тим, що фізична активність допомагає вивільненню гормонів, що сприяють здатності м’язів поглинати амінокислоти. Це призводить до росту м'язів.

З віком люди втрачають м’язову масу, що може спричинити травмування. Регулярні фізичні навантаження допоможуть зберегти м’язи та сили у міру старіння.

Окрім того, спорт допомагає збільшити щільність кісткової тканини та запобігти остеопорозу. Цікаво, що аеробні види спорту, як гімнастика чи біг, сприяють підвищенню щільності кісток більше, ніж такі види спорту, як плавання та їзда на велосипеді.

Зменшує ризик хронічних захворювань

Відсутність регулярних фізичних навантажень є основною причиною хронічних захворювань.

Доведено, що регулярні фізичні вправи покращують чутливість до інсуліну, роботу серцево-судинної системи та форму тіла, але при цьому знижують кров’яний тиск та рівень жиру в крові.

Відсутність регулярних фізичних вправ, навіть у короткостроковій перспективі, може призвести до значного збільшення жиру на животі, що збільшує ризик діабету 2 типу, серцевих захворювань та ранньої смерті.

Тому рекомендовано щоденно займатися спортом для зменшення жирової маси та ризику розвитку хронічних захворювань.

Покращує здоров’я мозку та пам’ять

Вправи можуть покращити роботу мозку, захистити пам’ять та навички мислення. Під час занять спортом збільшується пульс, що сприяє надходженню крові та кисню до мозку.

Це також може стимулювати вироблення гормонів, які посилюють ріст клітин мозку. 

Регулярні фізичні навантаження особливо важливі для людей похилого віку. Оскільки старіння у поєднанні з окислювальним стресом та запаленням сприяє змінам у структурі та функції мозку.

Під час фізичної активності гіпокамп (життєво необхідна частина мозку для пам’яті та навчання) збільшується в розмірах. Це сприяє підвищенню розумової функції у літніх людей.

Допомагає розслабитись та покращити якість сну

Регулярні вправи можуть допомогти людині розслабитися і краще спати.

Що стосується якості сну, то виснаження, яке відбувається під час фізичних вправ, стимулює процеси відновлення під час сну.

Ба більше, підвищення температури тіла, яке відбувається під час фізичних вправ, покращує якість сну.

Багато досліджень щодо впливу фізичних вправ на сон прийшли до подібних висновків. Одне дослідження показало, що 150 хвилин помірної та енергійної активності на тиждень можуть забезпечити до 65% поліпшення якості сну.

Інше дослідження показало, що фізична активність не тільки покращує якість сну, але й допомагає побороти безсоння і зарядитись енергією на весь день.

Вибір фізичної активності не має значення. Аеробні вправи чи поєднання аеробних вправ з силовими можуть однаково позитивно впливати на якість сну.

Читайте також:

  • Стретчинг чи швидка ходьба. Що краще для зниження кров'яного тиску – дослідження
  • Як фізична активність впливає на здоров'я серця – дослідження
  • Біг чи ходьба. Як краще рухатися горбистою місцевістю – дослідження