Вчені виявили, які показники крові мають бути, щоб дожити до 100 років
Фото: Unsplash

Нове дослідження свідчить, що люди, які дожили до 100 років, мали нижчий рівень глюкози, креатиніну та сечової кислоти після 60 років.

Вчені з Каролінського інституту оцінили дані про біомаркери крові понад 44 500 шведів. Учасники пройшли медичне обстеження у 1985 і 1996 роках. Потім за ними спостерігали протягом 35 років. Дослідники зосередилися особливо на людях, які народилися між 1893 і 1920 роками, яким було від 64 до 99 років, коли вперше перевірили їхні зразки крові.

Серед учасників — 1224, або 2,7%, дожили до 100 років. Переважна більшість (85%) столітніх людей були жінки.

Дослідники порівняли профілі біомаркерів людей, які дожили до 100 років, і їхніх однолітків, які прожили менше. Аналіз виявив 12 біомаркерів крові.

Ці біомаркери включали загальний холестерин і глюкозу як маркери метаболізму, сечову кислоту, що вказувала на рівень запалення, ферменти, що вказували на здоров’я печінки, і креатинін як показник здоров’я нирок. Дослідники також досліджували рівень альбуміну — біомаркер, пов'язаний з харчуванням, та заліза в крові — пов'язаний з анемією.

За винятком печінкових ферментів АЛТ та альбуміну, всі інші біомаркери пов’язані з ймовірністю того, чи доживе людина до 100 років.

Ті, у кого підвищений рівень загального холестерину та заліза, мали більшу ймовірність стати довгожителями порівняно з тими, хто мав нижчий рівень. Водночас люди з вищим рівнем глюкози, креатиніну, сечової кислоти й ферментів печінки мали нижчі шанси дожити до 100 років.

Попри те, що в деяких випадках виявлені в дослідженні відмінності між групами були невеликими, дослідники сказали, що результати все ж свідчать про "потенційний зв’язок" між метаболізмом, харчуванням і довголіттям.

"Випадковість, ймовірно, відіграє важливу роль у досягненні 100-річного віку. Але той факт, що відмінності в біомаркерах можна було спостерігати задовго до смерті, свідчить про те, що гени та спосіб життя також можуть неабияк повпливати", — кажуть автори дослідження.

За їхніми словами, такі фактори, як харчування та споживання алкоголю, відіграють певну роль. Тому людині варто слідкувати за показниками нирок і печінки, а також глюкози та сечової кислоти, коли вона стає старшою.