Вчені розповіли, що сталося б з мозком людини, яка живе в рожевому світі Барбі
Фото: Warner Bros. Pictures

Прем'єра фільму "Барбі" змусила науковців замислитися, чи сприймали б люди настільки добре рожевий колір, як це показують у стрічці, живучи в монохроматичному рожевому світі.

Нейробіолог з Ньюкаслського університету в Англії Аня Герлберт вважає, що життя в подібних обставинах значно змінило б людину. Справжня Барбі, швидше за все, повністю втратила б чутливість до цього кольору. Вона б сприймала свій світ як сірий або нейтральний.

Науковці зазначають, що колір допомагає мозку обробляти візуальні подразники та просіювати інформацію у світі. Різноманітні відтінки та тони можуть розрізняти предмети та покращувати пам'ять.

Щоб мати цілісну картину, мозок поєднує дві речі: колір об’єкта, на який людина дивиться (наприклад, будинок або автомобіль), і навколишнє освітлення, (наприклад, сонячне світло). Об’єкт і світло мають колір, і вони взаємодіють, створюючи калейдоскоп відтінків.

За словами психолога з Університету Невади Майка Вебстера, мозок створений для того, щоб бачити зміни. Оскільки Барбі все життя жила у своєму рожевому світі, то якби вона попала у справжній світ, вона була б приголомшена, а також, найімовірніше, реальний світ здавався б їй зеленуватим, протилежним рожевому.

"Ідея життя Барбі в рожевому може здатися чарівною, але за іронією долі ви не отримаєте цього досвіду, занурившись у рожевий світ, — каже Бевіл Конвей, художник і нейробіолог із Національного інституту очей і Національного інституту психічного здоров’я США. — І це загадка зорової нейробіології, яка полягає в невідповідності між тим, як бачить річ наша сітківка, і тим, як мозок це сприймає".