Учені з’ясували, що оливкова олія знижує ризик смерті від деменції на 28%
Фото: Unsplash

Щоденне вживання однієї столової ложки оливкової олії знижує ймовірність померти від деменції на 28%. Про це свідчить нове дослідження Гарвардської школи громадської охорони здоров’я ім. Т.І.Чана, пише Healthline.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

На деменцію, зокрема хворобу Альцгеймера, хворіють понад 55 мільйонів людей у всьому світі. Ці захворювання є однією з головних причин смерті в США та в усьому світі.

У дослідженні науковці проаналізували анкети про харчування і записи про смерть, зібрані у більш ніж 90 000 американців за три десятиліття.

Результати показали, що учасники, які споживали більш ніж половину столової ложки оливкової олії на день, мали на 28% менший ризик смерті від деменції порівняно з тими, хто ніколи або рідко вживав оливкову олію.

За словами однієї з авторок дослідження Анн-Жулі Тессьє, це дослідження, сприяє просуванню поточних дієтичних рекомендацій, які радять обирати рослинні олії, такі як оливкова олія. "Окрім здоров’я серця наші висновки розширюють поточні рекомендації на здоров’я, пов’язані з когнітивними функціями", – додає науковиця.

Крім того, дослідники виявили, що заміна всього однієї чайної ложки маргарину або майонезу оливковою олією була пов’язана зі зменшенням ризику смерті від деменції на 8−14%.

Зазначається, що оливкова олія багата мононенасиченими жирами та містить сполуки з антиоксидантною активністю, які можуть виконувати захисну роль для мозку. Зокрема, оливкова олія має непрямий вплив на здоров’я мозку, сприяючи здоров’ю серцево-судинної системи.

"Точні причини цього зв’язку між споживанням оливкової олії та здоров’ям мозку ще невідомі", — сказав доктор Нейт Вуд, викладач медицини та науковий співробітник відділу загальної внутрішньої медицини Єльської школи медицини. "Цілком можливо, що оливкова олія захищає судини в мозку так само, як захищає судини в серці".

Також, ймовірно, антиоксиданти в оливковій олії проникають у мозок і захищають ці клітини, як це відбувається в інших частинах тіла. Потрібні додаткові дослідження, щоб з’ясувати точні механізми, додав Вуд.

Одна столова ложка оливкової олії містить 13% добової норми вітаміну Е та 7% добової норми вітаміну К. Оливкова олія також є хорошим джерелом мононенасичених жирів (таких як жири, які можуть допомогти знизити "поганий" холестерин ЛПНЩ).