Вчені виявили, скільки кроків варто проходити щодня, щоб знизити ризик передчасної смерті
Фото: Unsplash

Нове дослідження виявило, що потрібно проходити 3967 кроків щодня, щоб почати знижувати ризик передчасної смерті з різних причин. Зокрема, 2337 кроків на день можуть знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань, пише Healthline.

Команда лікарів з Медичного університету Лодзі в Польщі та Школи медицини Університету Джона Гопкінса в США проаналізувала дані 226 000 осіб з усього світу. Здоров’я пацієнтів оцінювали в середньому протягом 7,1 року.

Як йдеться у дослідженні, 1000 додаткових кроків на день потенційно зможе знизити ризик смерті з будь-якої причини на 15%. А 500 додаткових кроків на день може знизити ризик смертності від серцево-судинних захворювань на 7%.

У той час як користь для здоров’я спостерігалася, коли люди проходили лише 2500 кроків на день, проте переваги зростають, якщо робити до 20 000 кроків.

Професор Мацей Банах з Університету Лодзі сказав, що хоча кількість сучасних препаратів для лікування зростає, вони не є єдиною відповіддю.

"Я вважаю, що ми завжди повинні підкреслювати, що зміни способу життя, включно з дієтою та фізичними вправами, які були головними героями нашого аналізу, можуть бути принаймні такими ж або навіть більш ефективними для зниження ризику серцево-судинних захворювань і продовження життя", — сказав він.

Водночас дослідження показує, що сидячий спосіб життя може різко збільшити ризик серцевих та онкологічних захворювань, а також діабету другого типу. "Сидячий спосіб життя підвищує смертність від усіх причин і ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету, гіпертонії та раку", — кажуть автори дослідження.

Близько 27,5% осіб у всьому світі, особливо жінки та люди в країнах з високим рівнем доходу, не отримують достатньої фізичної активності.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, недостатня фізична активність є причиною 3,2 млн смертей щороку – це четверта за частотою причина у світі.