Інтенсивна ходьба чи прогулянка пагорбистою місцевістю. Що краще для схуднення
Фото: unsplash.com

Найголовніше під час схуднення – це сформувати здорові звички. Наприклад, пити більше води та харчуватися збалансовано. Щодо спорту, то будь-яка фізична активність буде корисною: і силові, і кардіотренування.

Для людей, які хочуть почати регулярну фізичну активність, ходьба є чудовою початковою точкою. Дослідження показують, що ходьба покращує настрій, здоров’я серця та допомагає схуднути. Ще один бонус: ходьба допомагає зменшує ризики передчасної смерті.

В одному дослідженні провели опитування понад 50 000 пішоходів. Вчені встановили, що регулярні прогулянки пов’язані зі зниженням смертності на 20%. Вони також виявили зниження ризику смерті від серцево-судинних захворювань на 24%.

Більше про ходьбу:

  • Від водного балансу до одягу. Як підготуватися до прогулянки взимку
  • Стретчинг чи швидка ходьба. Що краще для зниження кров'яного тиску – дослідження
  • Скільки потрібно ходити, щоб схуднути. Чим відрізняється біг від ходьби

Після того, як ви звикли до звичайної ходьби, киньте собі виклик. Перейдіть до більш інтенсивних фізичних активностей, які допоможуть збільшити спалювання калорій. Прикладами можуть бути ходьба пагорбистою місцевістю чи високоінтенсивні інтервальні тренування (HIIT).

Що краще з цих двох активностей пояснюють експерти ресурсу Myfitnesspal.

Переваги HIIT

На перший погляд інтервальне тренування високої інтенсивності (HIIT) може здатися складним. Однак техніка тренування, яка поєднує швидкі, але інтенсивні вправи з періодами відпочинку, насправді зручна для початківців. Окрім того, дослідження показують, що HIIT покращує спортивні показники, здоров’я серцево-судинної системи та метаболізм.

Комплекси тренування HIIT:

  • Ранкова руханка, HIIT, йога, вправи для бадьорості та інші тренування
  • Планки від Men’s Health, тренування з дітьми, йога для початківців, HIIT, вуличні вправи

Проте інтервальне тренування високої інтенсивності – це не лише про вправи, але й також про ходьбу. Наприклад, ви можете збільшувати швидкість ходьби за 20, 30 або 60 секунд. Для збільшення складності ходьби виберіть піщану чи пагорбисту місцевість.

Відео: Youtube-канал "Z Mamas"

Переваги ходьби пагорбистою місцевістю

"Цей тип тренування націлений на задню частину вашого тіла, включаючи підколінні сухожилля та сідниці, і збільшує частоту серцевих скорочень, щоб спалити зайві калорії", – пояснює сертифікований персональний тренер Джої Турман.

Прогулянки на свіжому повітрі також надають заспокійливий ефект. 

Так само важливо пам’ятати, що підйом передбачує і спускання. "Ходьба вниз дозволяє зняти навантаження з м'язів стегон і колінних суглобів, і якщо ноги недостатньо сильні, ви можете відчувати біль в колінах", – говорить фізіотерапевтка і тренерка з бігу Кріс Стрітер.

Це не означає, що вам потрібно уникати ходьби такою місцевістю, навпаки, можливо, вам доведеться краще підготуватися, щоб зміцнити м'язи та суглоби. У цьому допоможуть базові вправи, такі як присідання, випади вперед і в сторони.

Детальніше про базові вправи:

  • Що таке базові вправи. Як присідання та відтискання допомагають схуднути
  • Як правильно присідати дівчатам і хлопцям. Відео
  • Випади, бічна планка, сідничний мостик, велосипед та ходьба на місці

Який варіант ходьби кращий

HIIT ходьба забезпечує потужне спалення калорій протягом короткого часу, що робить її ефективним способом для схуднення. Однак HIIT не підходить для щоденних тренувань. Адже такі тренування вимагають прийнанні одного дня відпочинку з вправами низької інтенсивності.

Ходьба під нахилом хоч і непоганий варіант для схуднення та зміцнення м'язів, але зловживання нею може призвести до травмувань суглобів. Краще також чергувати її з іншими видами активності.

Отже, кожен тип ходьби є ефективним під час схуднення. Однак не варто забувати про дні активного відпочинку, коли ви даєте вашому тілу відновитись за допомогою менш інтенсивних тренувань.

Читайте також:

  • Відпочивайте, але не лежачи на дивані. Що таке активне відновлення: переваги та приклади
  • На свіжому повітрі чи у спортивній залі. Де ефективніше тренуватися – дослідження
  • Чи можна одночасно мати зайву вагу та підтягнуте тіло та як це впливає на серце – наука