Науковець назвав три способи, які допоможуть пришвидшити метаболізм
Фото: Unsplash

Керівник дослідницької програми Центру Чарльза Перкінса в Сіднейському університеті та автор програми інтервального схуднення Нік Фуллер назвав три способи, як пришвидшити метаболізм.

Метаболізм — це термін, що описує всі хімічні реакції в організмі, які підтримують життя. Він забезпечує енергію, необхідну для основних функцій, таких як дихання та травлення.

На обмін речовин впливає стать, вік, вага і спосіб життя людини. Його швидкість з віком сповільнюється. Це пов'язано з тим, що приблизно до 40 років кількість м'язової маси природним чином зменшується, і співвідношення між кількістю жиру та м'язів збільшується.

За словами науковця, м'язова маса визначає швидкість метаболізму, і якщо її стає менше, то організм починає спалювати менше калорій у стані спокою. Це призводить до зниження швидкості обміну речовин.

Водночас метаболізм порушується після дієти. Це пояснюється тим, що зазвичай під час схуднення на дієтах, людина втрачає і жир, і м’язи. Зокрема, дослідження показують, що після кожної дієти швидкість, з якою спалюються калорії, сповільнюється ще на 15%.

Ось три способи, які допоможуть пришвидшити метаболізм:

1. Потрібно звернути увагу на те, що їсте

Варто звернути увагу на їжу, адже вона впливає на кількість енергії, яку організм витрачає на перетравлення та засвоєння їжі, а також на обмін речовин. Цей процес є термічним ефектом їжі, і він має вищий рівень, якщо вживати багаті на білки продукти, бо організму людини необхідно використовувати більше енергії для розщеплення та перетравлення білків.

За словами вченого, вживання продуктів, багатих на білок, збільшить швидкість метаболізму приблизно на 15%, на вуглеводи — на 10%, а на жири — менш ніж на 5%.

Однак це не означає, що потрібно їсти виключно продукти, що містять білок, аби пришвидшити метаболізм. "Натомість щоденна їжа має складатися з овочів, багатих на білки продуктів, цілозернових вуглеводів і корисних жирів для підтримання оптимального здоров'я організму й втрати ваги", — каже Фуллер.

2. Фізична активність

Регулярна фізична активність збільшить м'язову масу і прискорить обмін речовин. Тобто людина спалюватиме більше калорій у стані спокою. Вчений рекомендує виділяти 30 хвилин для фізичних вправ щодня, при цьому варто відвідувати два рази на тиждень тренажерний зал.

"Якщо не займатися фізичною активністю, то це призведе до зменшення м’язової маси й сповільнить метаболізм", — додає Нік Фуллер.

3. Якісний сон

За словами вченого, нестача сну порушує енергетичний баланс організму. Це змушує гормони, які відповідають за насичення, посилювати почуття голоду. Відповідно людина починає більше їсти.

"Щоб прискорити метаболізм, потрібно щоночі спати щонайменше 7 годин", — каже Фуллер. Він рекомендує, за годину перед сном уникати екранів гаджетів. Оскільки вони пригнічують вироблення мелатоніну в мозку, повідомляючи, що зараз день, а не ніч.

Зокрема, Нік Фуллер зазначає, що не варто витрачати кошти на таблетки для схуднення чи харчові добавки, адже вони не працюють.

"Тисячі продуктів обіцяють пришвидшити ваш метаболізм і сприяти втраті ваги. Хоча деякі з них можуть містити інгредієнти, які прискорюють метаболізм відразу після прийому, проте ефект є тимчасовим. У довгостроковій перспективі вони не сприяють втраті зайвої ваги", — наголошує вчений.

Водночас він додав, що у більшості таких добавок науково не підтверджена їхня ефективність у боротьбі із зайвою вагою.