Українська історикиня Олеся Хромейчук виступила з лекцією про демократію на TED
Фото: Ryan Lash / TED

Історикиня й директорка Українського інституту в Лондоні Олеся Хромейчук для TED прочитала лекцію про те, чого світ може навчитися від України з її боротьби за демократію.

"Квітуча демократія по сусідству — це страшно для автократа", — каже Олеся Хромейчук. У своїй лекції фахівчиня описала історію тривалої боротьби України за суверенітет і свободу — проти російських царів, комуністичних диктаторів, а тепер і проти російської армії.

Зокрема, Хромейчук поділилася трьома уроками, які може дати Україна щодо демократії — це наполегливість, єдність і бачення. За словами лекторки, оскільки Україна пройшла довгий шлях у боротьбі за незалежність і продовжує робити це зараз, це дає українцям право говорити про демократію.

"Якщо є щось, що українці точно знають про демократію, так це те, що це справді важка праця. Але це того вартує", — додала історикиня.

Олеся Хромейчук — українська історикиня й письменниця, директорка Українського інституту в Лондоні. Вона викладала історію Східної та Центральної Європи в кількох британських університетах і писала для The New York Times, The New York Review of Books, The Guardian, Der Spiegel, Prospect і The New Statesman. У 2022 році видала книгу "Смерть солдата. Історія, розказана його сестрою".