Українцям надали безплатний доступ для вивчення польської мови
Фото: Unsplash

Відтепер українці в Польщі, а також школярі та студенти українських навчальних закладів зможуть безплатно вивчати польську мову або підвищувати рівень знань онлайн.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Асоціація інноваційної та цифрової освіти розробила систему вивчення польської мови Lingva Polska. Програма отримала відповідний гриф Міністерства освіти й науки України, який дозволяє використовувати цю систему у навчальному процесі.

Програма навчання складається з 30 модулів по 5 уроків та містить понад 10 000 вправ на кожному рівні (А1 та А2). Кожен урок має свій тематичний діалог та 50-70 завдань до нього для засвоєння матеріалу. Навчання відбувається у реалістичних діалогах, озвучених носіями мови.

Крім того, до процесу залучено принцип гейміфікації, завдяки якому учень змагається із собою на швидкість та правильність виконання вправ. Додатково в інтерфейс системи вмонтовано спеціальну віртуальну клавіатуру з літерами польського алфавіту, яких немає на звичайних клавіатурах комп'ютерів.

За даними соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, лише 22% українців, що мають статус біженців у Польщі, вивчили польську мову, до того ж більшість із них – поверхово. Лише 10% українців можуть спілкуватися польською вільно. Водночас основними бар’єрами, які заважають опанувати іноземну мову, українці визначили такі: брак часу (38%) та брак фінансів (33%).

В Україні, за даними Міністерства освіти та науки, наразі польську мову вивчають майже 90 000 учнів. Це 4 місце серед усіх іноземних мов, які вивчають у школах.