Українцям надали безплатний доступ для вивчення польської мови
Фото: Unsplash

Відтепер українці в Польщі, а також школярі та студенти українських навчальних закладів зможуть безплатно вивчати польську мову або підвищувати рівень знань онлайн.

Асоціація інноваційної та цифрової освіти розробила систему вивчення польської мови Lingva Polska. Програма отримала відповідний гриф Міністерства освіти й науки України, який дозволяє використовувати цю систему у навчальному процесі.

Програма навчання складається з 30 модулів по 5 уроків та містить понад 10 000 вправ на кожному рівні (А1 та А2). Кожен урок має свій тематичний діалог та 50-70 завдань до нього для засвоєння матеріалу. Навчання відбувається у реалістичних діалогах, озвучених носіями мови.

Крім того, до процесу залучено принцип гейміфікації, завдяки якому учень змагається із собою на швидкість та правильність виконання вправ. Додатково в інтерфейс системи вмонтовано спеціальну віртуальну клавіатуру з літерами польського алфавіту, яких немає на звичайних клавіатурах комп'ютерів.

За даними соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, лише 22% українців, що мають статус біженців у Польщі, вивчили польську мову, до того ж більшість із них – поверхово. Лише 10% українців можуть спілкуватися польською вільно. Водночас основними бар’єрами, які заважають опанувати іноземну мову, українці визначили такі: брак часу (38%) та брак фінансів (33%).

В Україні, за даними Міністерства освіти та науки, наразі польську мову вивчають майже 90 000 учнів. Це 4 місце серед усіх іноземних мов, які вивчають у школах.