Вживання темного чаю знижує ризик діабету та допомагає контролювати цукор у крові
Фото: Unsplash

Згідно з дослідженням, оприлюдненим на засіданні Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) у Гамбурзі, вживання темного чаю щодня може допомогти знизити ризик діабету 2-го типу та його прогресування у дорослих, повідомляє Healthline.

Науковці з університету Аделаїди в Австралії та Південно-Східного університету в Китаї виявили, що проти тих, хто ніколи не п’є чай, ті, хто щоденно вживає темний чай, мають на 53% менший ризик предіабету та на 47% менший ризик діабету 2-го типу.

Темний чай — це різновид повністю ферментованого чаю, який не слід плутати з чорним чаєм. Його називають "темним", тому що листя окислюється та змінює колір, що схоже на процес іржавіння заліза. Поширеним типом темного чаю є пуер із Китаю.

Перехресне дослідження включало 1923 дорослих. 436 учасників мали діабет, 352 — предіабет, а 1135 — нормальний рівень глюкози в крові. Зокрема, група включала людей, які не п’ють чай, і тих, хто вживав лише один вид чаю.

Науковці досліджували зв’язок між частотою й типом споживання чаю та виділенням глюкози із сечею, резистентністю до інсуліну та глікемічним статусом.

Висновки свідчать, що вживання чаю контролює рівень цукру в крові шляхом збільшення виділення глюкози із сечею, покращення резистентності до інсуліну. "Ці переваги були найвираженішими серед тих, хто щоденно п’є темний чай", — зазначає провідний автор дослідження Тонгжі Ву.

За словами дієтолога Гаррі Снелла, чайне листя містить корисні сполуки, які приносять користь організму різними способами. Це пов’язано з вмістом поліфенолів (антиоксидантів) у темному чаї.

Він пояснює, що гіпоглікемічний ефект поліфенольних сполук може пригнічувати перетравлення вуглеводів, засвоєння глюкози та стимулювати секрецію інсуліну, що призводить до кращого контролю рівня цукру в крові. Однак, щоб ефект від чаю зберігався, варто не додавати до нього цукор чи інші підсолоджувачі.