Покращують травлення, сон та заряд енергії. Все про чаї: зелений, чорний, матча, імбирний
Фото: depositphotos.com

Незалежно від того, чи хочете ви виспатися чи полегшити розлад шлунку, чай завжди прийде вам на допомогу.

"Чаї містять поліфеноли – тип антиоксиданту з протизапальними властивостями, який може допомогти зменшити ризик деяких хронічних захворювань", – пояснює дієтолог Мей Чжу в інтерв'ю для видання LIVESTRONG.com.

Вживання чаю щодня – це хороший спосіб підтримати здоровий розпорядок дня і не відставати від своїх потреб у рідині. Проте варто бути обережним з дозою кофеїну та цукру.

"Загальний рекомендований добовий рівень споживання кофеїну не повинен перевищувати 400 мг", – говорить Чжу.

Тож розглянемо п'ять найкорисніших видів чаїв.

Зелений чай

Якщо ви не шанувальник кави, але вам потрібен заряд енергії та бадьорості, то зелений чай – найкращий вибір. 

У стандартній чашці зеленого чаю (230 мл) міститься від 25 до 29 мг кофеїну. Для порівняння: чорна кава такого ж розміру містить 95-165 мг кофеїну.

Не варто недооцінювати користь зеленого чаю для здоров’я. 

Огляд, опублікований у European Journal of Nutrition, доводить, що катехіни в зеленому чаї знижують рівень артеріального тиску та холестерину.

Зелений чай може також підсилити роботу мозку. Огляд 21 дослідження, опублікований в Phytomedicine, показав, що комбінований кофеїн та сполука, що називається l-теанін, у зеленому чаї пов’язані зі зменшенням тривожності та покращенням пам’яті та уваги.

Ромашковий чай

"Чай з ромашки може бути чудовим варіантом для сприяння розслабленню перед сном", – стверджує нутриціологиня Кері Глассман.

Ромашка не містить кофеїну, проте вона багата біофлавоноїдом – апігеніном. Коли апігенін зв’язується зі специфічними рецепторами мозку, це може спричинити седативні ефекти, які можуть зменшити стрес та сприяти сну.

Дослідження, опубліковане Journal of Education and Health Promotion, показало, що добавки з ромашкою покращують якість сну у людей похилого віку.

Чай з ромашки може потенційно покращити загальну якість сну, згідно з публікацією від Journal of Advanced Nursing. Дослідники виявили, що жінки після пологів, які мали проблеми зі сном, після чаю з ромашкою збільшували кількість годин сну.

Імбирний чай

"Окрім зменшення здуття живота, імбирний чай є потенційним рішенням для цілого ряду проблем зі шлунково-кишковим трактом, включаючи нудоту, розлад шлунку та діарею", – стверджує Гласман.

Дослідники довгий час вивчали потенціал імбиру як лікування таких станів, як нудота під час вагітності чи хімієтерапії.

Так огляд, опублікований в Integrative Medicine Insights, доводить, що імбир зменшує відчуття нудоти, пов’язане з вагітністю та хімієтерапією.

Детальніше про імбир ви можете прочитати тут:

  • Імбир знімає біль та захищає від інфекцій

Чай матча

Цей модний порошкоподібний сорт зеленого чаю можна використовувати не лише для красивої фотографії в Instagram, але й як потужне джерело антиоксидантів – речовини, які можуть допомогти запобігти або затримати пошкодження клітин.

"Порошок зеленого чаю матча виготовляється шляхом подрібнення висушеного чайного листя в порошок, тому він містить до трьох разів більше антиоксидантів, ніж звичайний зелений чай", – пояснює Чжу. 

Дослідження показують, що матча має один з найвищих рівнів антиоксидантів серед усіх сортів зеленого чаю, і, можливо, понад 100 разів більше класу антиоксидантів – катехінів.

Як і інші зелені чаї, матча містить кофеїн, тому його не варто споживати перед сном.

Чорний чай

Чорний чай поліпшує здоров'я кісток.

Споживання чорного чаю було пов’язано з меншим ризиком переломів у жінок старшого віку. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в The American Journal of Clinical Nutrition.

Дослідники пояснюють такий ефект вмістом в чаї флавоноїдів. 

Читайте також:

  • Зимові спеції: імбир, кориця, кардамон, гвоздика, бодян. Корисні властивості та рецепти
  • Гранатовий чай та лате з куркумою. Рецепти протизапальних напоїв
  • Рецепти домашніх чаїв для затишних осінніх вечорів