Покращують травлення, сон та заряд енергії. Все про чаї: зелений, чорний, матча, імбирний
Фото: depositphotos.com
Зміст:
  1. Зелений чай
  2. Ромашковий чай
  3. Імбирний чай
  4. Чай матча
  5. Чорний чай

Незалежно від того, чи хочете ви виспатися чи полегшити розлад шлунку, чай завжди прийде вам на допомогу.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

"Чаї містять поліфеноли – тип антиоксиданту з протизапальними властивостями, який може допомогти зменшити ризик деяких хронічних захворювань", – пояснює дієтолог Мей Чжу в інтерв'ю для видання LIVESTRONG.com.

Вживання чаю щодня – це хороший спосіб підтримати здоровий розпорядок дня і не відставати від своїх потреб у рідині. Проте варто бути обережним з дозою кофеїну та цукру.

"Загальний рекомендований добовий рівень споживання кофеїну не повинен перевищувати 400 мг", – говорить Чжу.

Тож розглянемо п'ять найкорисніших видів чаїв.

Зелений чай

Якщо ви не шанувальник кави, але вам потрібен заряд енергії та бадьорості, то зелений чай – найкращий вибір. 

У стандартній чашці зеленого чаю (230 мл) міститься від 25 до 29 мг кофеїну. Для порівняння: чорна кава такого ж розміру містить 95-165 мг кофеїну.

Не варто недооцінювати користь зеленого чаю для здоров’я. 

Огляд, опублікований у European Journal of Nutrition, доводить, що катехіни в зеленому чаї знижують рівень артеріального тиску та холестерину.

Зелений чай може також підсилити роботу мозку. Огляд 21 дослідження, опублікований в Phytomedicine, показав, що комбінований кофеїн та сполука, що називається l-теанін, у зеленому чаї пов’язані зі зменшенням тривожності та покращенням пам’яті та уваги.

Ромашковий чай

"Чай з ромашки може бути чудовим варіантом для сприяння розслабленню перед сном", – стверджує нутриціологиня Кері Глассман.

Ромашка не містить кофеїну, проте вона багата біофлавоноїдом – апігеніном. Коли апігенін зв’язується зі специфічними рецепторами мозку, це може спричинити седативні ефекти, які можуть зменшити стрес та сприяти сну.

Дослідження, опубліковане Journal of Education and Health Promotion, показало, що добавки з ромашкою покращують якість сну у людей похилого віку.

Чай з ромашки може потенційно покращити загальну якість сну, згідно з публікацією від Journal of Advanced Nursing. Дослідники виявили, що жінки після пологів, які мали проблеми зі сном, після чаю з ромашкою збільшували кількість годин сну.

Імбирний чай

"Окрім зменшення здуття живота, імбирний чай є потенційним рішенням для цілого ряду проблем зі шлунково-кишковим трактом, включаючи нудоту, розлад шлунку та діарею", – стверджує Гласман.

Дослідники довгий час вивчали потенціал імбиру як лікування таких станів, як нудота під час вагітності чи хімієтерапії.

Так огляд, опублікований в Integrative Medicine Insights, доводить, що імбир зменшує відчуття нудоти, пов’язане з вагітністю та хімієтерапією.

Детальніше про імбир ви можете прочитати тут:

  • Імбир знімає біль та захищає від інфекцій

Чай матча

Цей модний порошкоподібний сорт зеленого чаю можна використовувати не лише для красивої фотографії в Instagram, але й як потужне джерело антиоксидантів – речовини, які можуть допомогти запобігти або затримати пошкодження клітин.

"Порошок зеленого чаю матча виготовляється шляхом подрібнення висушеного чайного листя в порошок, тому він містить до трьох разів більше антиоксидантів, ніж звичайний зелений чай", – пояснює Чжу. 

Дослідження показують, що матча має один з найвищих рівнів антиоксидантів серед усіх сортів зеленого чаю, і, можливо, понад 100 разів більше класу антиоксидантів – катехінів.

Як і інші зелені чаї, матча містить кофеїн, тому його не варто споживати перед сном.

Чорний чай

Чорний чай поліпшує здоров'я кісток.

Споживання чорного чаю було пов’язано з меншим ризиком переломів у жінок старшого віку. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в The American Journal of Clinical Nutrition.

Дослідники пояснюють такий ефект вмістом в чаї флавоноїдів. 

Читайте також:

  • Зимові спеції: імбир, кориця, кардамон, гвоздика, бодян. Корисні властивості та рецепти
  • Гранатовий чай та лате з куркумою. Рецепти протизапальних напоїв
  • Рецепти домашніх чаїв для затишних осінніх вечорів