Садибу Дмитрієва повернули у власність громади Києва
Фото: Мапа Реновації

Касаційний господарський суд визнав Садибу Дмитрієва комплексною пам’яткою архітектури й повернув її у власність територіальної громади міста Києва. Про це повідомила Київська міська рада.

"Судовий процес тривав довго і складно, але це вже крапка. Відтепер Садибі Дмитрієва не загрожуватиме руйнування, вона повернулась у власність громади",— зазначила депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова.

Садиба Дмитрієва — це комплекс історичних будівель 1830-1910 років на історичному Подолі, під Замковою горою.

Наразі активісти планують створити там Музей архітектури з реабілітаційним центром для військових. Вже зареєстрували відповідну петицію.

Фото: Ксенія Семенова
Фото: Ксенія Семенова

У 2010 році приватне підприємство виграло інвестиційний проєкт на реконструкцію комплексу історичних будівель за Житнім ринком.

"Реконструкцію не робили, лиш познімали дахи й частково вікна, щоб швидше згноїти будівлі. Тим часом незаконно зареєстрували право власності на ці будівлі", — додала Ксенія.

Тому у 2017 році було відкрито кримінальне провадження щодо умисного пошкодження та руйнування пам’яток історії та культури.

У січні 2022 року Касаційний адмінсуд Верховного Суду скасував рішення ОАСКу про позбавлення садиби Дмитрієва охоронного статусу й визнав її комплексною пам’яткою архітектури.

7 березня касаційна інстанція розглянула ще скаргу забудовника щодо повернення у комунальну власність комплексу з п’яти пам’яток на вулиці Хорива, 2. Дві попередніх інстанції виграли місто та громада.