Вознесенські печери отримали статус культурної спадщини Києва
Фото: Департамент охорони культурної спадщини

Департамент охорони культурної спадщини вніс Вознесенський печерний комплекс на Вознесенському узвозі до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва за видом археологія. Про це повідомила пресслужба Департаменту.

Вознесенські печери утворюють один із найбільших за кількістю складових та сумарною довжиною підземних галерей стародавніх печерних комплексів на території Києва. У подальшому їх будуть вивчати археологи — це дозволить визначити походження, призначення, датування та більш детальну історико-культурну цінність комплексу.

Древні печери періоду XII століття знайшли у жовтні 2022 року на місці історичного будинку, який знесли у 1980-х.

Раніше активісти подали петицію до Київради з проханням урятувати від забудови Вознесенські печери. Петиція набрала необхідні для розгляду 6 000 голосів наприкінці грудня 2022, однак її відхили.

У Київраді зазначили, що у 2010 році ділянку було передано в оренду для експлуатації та обслуговування житлового будинку на Вознесенському узвозі, 25, який належить ТОВ "КЕПІТАЛ РІЕЛ ЕСТЕЙТ", яке хоче побудувати на цій ділянці житловий комплекс.

Активіст Дмитро Перов додав, що тепер справа за Київською міською радою, яка має відхилити проєкт забудови цієї ділянки.