На Дніпропетровщині почався масовий мор риби — її вживання може призвести до ботулізму
Скриншот з відео

Масовий мор риби почався на Дніпропетровщині внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС.

Десятки тисяч риб залишилися в обмілілих водоймах. Така ж ситуація найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни, застерігають в МОЗ.

@ssikarioo♬ оригинальный звук – СИКАРИО

Міністерство охорони здоров’я попереджає, що збирати та вживати таку рибу у будь-якому вигляді заборонено, оскільки вона може містити збудників інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини.

"Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, зокрема сушити, в’ялити, смажити чи варити. Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі", — додають у МОЗ.

Одну з найбільших загроз може становити ботулізм — гостре інфекційне захворювання. Воно виникає внаслідок вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших з-поміж усіх відомих біологічних отрут.

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Якщо помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів.

Симптоми ботулізму:

  • виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль;
  • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), "пелена" перед очима;
  • сухість у роті та горлі;
  • утруднення під час ковтання та мовлення;
  • блювання, запор і здуття живота;
  • параліч дихальних м’язів.

Підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму. 

Медична система України готова до можливих випадків ботулізму. Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості, зазначають у МОЗ.