В Естонії у 15 разів збільшать штрафи за використання російської мови в школах
Фото: Unsplash

З 1 серпня в Естонії збільшать штрафи у 15 разів для шкіл з учителями, які не володіють естонською мовою. Вони сягатимуть майже 10 000 євро. Про це повідомляє естонський суспільний мовник.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Наразі максимальний розмір штрафів через невиконання мовних вимог становив 640 євро. Однак з серпня Мовний департамент у співпраці з Міністерством освіти та науки країни матиме право штрафувати школи, які неодноразово порушують мовні вимоги, на суму до 9600 євро.

​​Міська голова Нарви Катрі Райк заявила, що підвищення розміру штрафів є гарним сигналом для міських посадовців, багато з яких не розуміють важливості освіти естонською мовою.

"Коли штраф зараз 600 євро — це смішно, місцеве самоврядування легко його сплачувало. Але 10 000, коли в тебе п'ять директорів, тоді у тебе 50 000, і я думаю, тут міськрада починає думати, що треба робити", — сказала Райк.

Зокрема, мовний департамент також матиме більше важелів впливу. Якщо досі співробітники відомства могли оцінювати рівень естонської мови вчителів на основі інтерв'ю, то з нового навчального року вони матимуть право ходити та перевіряти, що насправді відбувається на уроках.

"Справді, досі перевірки були досить формальними. Ми дивимося, чи виконує вчитель вимоги з мови, чи має потрібну категорію, але як він може застосувати мову в класі ми не знаємо", — пояснив генеральний директор Мовного департаменту Ільмар Томуск.

Директорка Слов’янської основної школи в Кохтла-Ярве Світлана Володимирова, визнала, що мовні навички педагогів часто залишають бажати кращого. З початку року її заклад уже отримав 22 зауваження від мовного департаменту.

"Будь-яка мова, її володіння — це насамперед практика, і досвід, і навички. І, на превеликий жаль, ми повинні це констатувати – тут, у нашому регіоні, поза робочим місцем використання естонської мови обмежене", — додала  Світлана Володимирова.

За даними мовного департаменту, в Естонії налічується приблизно 2500 педагогів, які недостатньо володіють естонською мовою.