Естонія першою з країн Балтії узаконила одностатеві шлюби
Фото: ERR

У вівторок, 20 червня, парламент Естонії ухвалив законопроєкт, згідно з яким одностатеві пари мають право на шлюб. Він набуде чинності з 1 січня 2024 року, пише ERR.

Законопроєкт пропонує змінити інститут шлюбу, визначений сімейним законодавством, таким чином, щоб будь-які фізичні особи, що досягли повноліття, незалежно від статі, могли одружитися.

Крім шлюбу, особи також мають можливість укласти договір про спільне проживання як альтернативу. Завдяки цій угоді про спільне проживання зареєстрованим партнерам гарантується право висловлюватись у рішеннях, пов’язаних з їхнім партнером, а також отримувати субсидії та пільги, якщо це необхідно.

А також парам, які уклали договір про спільне проживання, надається можливість переходу до шлюбу в спрощеному порядку.

Зокрема, тепер одностатеві подружні пари також можуть всиновлювати дітей. Одностатеве подружжя може усиновити дитину одного з подружжя за згодою другого біологічного батька/матері.

Проте за законом дитина не може мати більш ніж двох батьків. Зберігається принцип, згідно з яким права та обов'язки щодо дитини насамперед належать її біологічним батькам.

Естонія стала другою після Словенії країною Східної Європи та першою серед країн Балтії, де одностатевим парам дозволено одружуватись.

За ухвалення відповідного законопроєкту проголосували 55 членів парламенту і 34 — проти.