В Індонезії сталося виверження вулкана Мерапі – 11 туристів загинули
Фото: Reuters

В Індонезії в неділю, 3 грудня, на острові Суматра почалося виверження вулкана Марапі. Він викинув стовп диму на висоту до трьох кілометрів, повідомили в Агентстві з ліквідації наслідків стихійних лих країни (BNPB). 11 людей знайшли мертвими. 

Вулкан заввишки 2891 метр почав вивергатися о 14.54 за місцевим часом. Фахівці зафіксували виверження Марапі з максимальною амплітудою 30 мм і тривалістю 4 хвилини 41 секунду.

Влада оголосила тривогу другого рівня та заборонила жителям наближатися до кратера ближче, ніж на 3 км. А також мешканцям роздали маски й закликали їх носити окуляри, щоб захиститися від вулканічного попелу.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Індонезійські рятувальники зазначили, що в суботу, 2 грудня, 75 альпіністів почали сходження на вулкан і там застрягли. 49 альпіністів були евакуйовані з цього району раніше, багато з них лікуються від опіків. Ще 12 осіб вважаються зниклими безвісти. 

"Ми знайшли 14 з 26 людей, які ще не були евакуйовані. Трьох знайшли живими, а 11 — мертвими", — сказав Абдул Малік, керівник пошуково-рятувального агентства Паданг.

Індонезія розташована на так званому Вогняному кільці Тихого океану і має 127 активних вулканів.