В Іспанії до парламенту вперше обрали депутатку із синдромом Дауна
Фото: Мар Гальсеран / Instagram

В Іспанії до регіональної асамблеї Валенсії вперше обрали депутатку із синдромом Дауна Мар Гальсеран, пише BBC.

45-річна Мар Гальсеран вважається першою людиною з генетичним розладом, яка увійшла до європейського регіонального чи національного парламенту. Її призначення назвали "величезним кроком вперед" і "прикладом справжньої інклюзії".

Жінка займається політикою з 18 років, коли вона вступила до консервативної Народної партії Іспанії. У травні минулого року політикиня стала двадцятим номером у списку кандидатів, яких партія виставляла на регіональних виборах у Валенсії.

Гальсеран сподівається, що її присутність у регіональному парламенті допоможе зруйнувати численні упередження, які продовжують залишатися в суспільстві, особливо щодо людей із синдромом Дауна. Зокрема, вона додала, що хоче, щоб її сприймали через її особистість, а не через факт інвалідності.

Регіональний лідер Карлос Масон написав привітання в соціальних мережах: "Ласкаво просимо, Мар. Чудова новина для політики — подолання барʼєрів".

Синдром Дауна є генетичним вродженим захворюванням. Він впливає на здатність людини до навчання та її фізичне здоров’я. Вважається, що у Великій Британії близько 60 000 осіб мають синдром Дауна. За останні 10 років в Україні щорічно реєструються від 445 у 2012 році до 217 у 2019 році новонароджених дітей із встановленим синдромом Дауна.