В Італії знайшли стародавню "гробницю Цербера" – їй близько 2000 років
Фото: EBU / Canva Images

В Італії, поблизу міста Неаполь знайшли добре збережену камерну "гробницю Цербера". Памʼятку виявили під час підготовки до ремонту міського водогону, пише Euronews.

Гробниця отримала таку назву через фреску із зображенням триголового пса Цербера. Ця тварина також відома як "собака Аїда", вона охороняла ворота підземного світу, щоб не дати душам померлих втекти.

Згідно з попередніми дослідженнями, гробниці близько 2000 років. Вхід до неї був закритий плитою, а всередині дослідники побачили на стіні сцену одного з дванадцяти подвигів Геракла, під час якої йому вдалося схопити Цербера.

Фото: EBU
Фото: EBU

У гробниці також є зображення іхтіокентаврів — міфічних істот, що мають людську верхню частину тіла, передні кінські ноги й риб’ячі хвости. За словами археологів, гробниця ідеально збереглася.

Фото: Italian Ministry of Culture
Фото: Italian Ministry of Culture

Археологиня Валентина Руссо, яка була на відкритті, пояснює: "Хвилювання було величезним: крики, обійми, знахідка чогось подібного відбувається не щодня". Наразі тривають повні розкопки камерної гробниці, а також археологи мають намір дослідити більший некрополь, що оточує памʼятку.

Фото: Italian Ministry of Culture
Фото: Italian Ministry of Culture