У Києві розпочався благодійний освітній проєкт для літніх людей

На правах партнерства

Благодійний освітній проект триватиме з 1 по 13 жовтня і охопить Київ, Львів, Дніпро, Одесу й Харків.

1 жовтня, у Всесвітній день людей похилого віку, у Києві розпочався благодійний освітній проект "Протон-Марафон: втілюй мрії у 60+!". Його ініціює Університет третього віку "Протон" за підтримки Благодійного фонду "Let’s help!"

У Києві розпочався благодійний освітній проєкт для літніх людей

Мета Марафону – надихнути людей похилого віку жити насиченим і цікавим життям, втілювати мрії і здобувати нові знання. А також – розповісти більше про можливості, які пропонує пенсіонерам Університет третього віку "Протон", який з 1 жовтня 2021-го починає працювати ще в чотирьох містах, окрім Києва, – Одесі, Львові, Дніпрі та Харкові.

"Насправді, люди віком 60+ – це "золотий фонд" будь-якої країни. І завдання влади – не змарнувати цей капітал, створити такі умови, так змінювати суспільні відносини, щоб люди літнього віку мали всі можливості брати активну участь в економічному житті країни, впливати на політику, задавати тон у соціальному та культурному житті суспільства, – сказала на відкритті Марафону міністерка соціальної політики України Марина Лазебна.Такі проекти, як освітній Марафон, Університет третього віку "Протон" змінюють ставлення до літніх людей, долають ейджизм та пов’язані з ним стереотипи, сприяють активному довголіттю. Я знаю багато прикладів, коли люди, виходячи на пенсію, змінюють фах і працюють у новій сфері для душі і від душі, опановують комп’ютерну грамотність, у 70 – розпочинають власний бізнес, у 80 – вивчають нові мови, вчаться грі на фортепіано, пишуть книжки, одружуються та виходять заміж. Це змінює не лише якість життя літніх людей, але якість життя нашого суспільства в цілому".

 Співзасновниця і голова правління БФ "Let's help!" Ольга Бондаренко зазначила, що місія "Протона" – зарядити людей на позитив.

"Сьогодні люди, яким 60+ років відчувають ті чи інші бар’єри в суспільстві, й "Протон" якраз руйнує деякі з них, зокрема – освітні", – сказала Ольга Бондаренко.

Вона нагадала, що гідна старість – це комплексне поняття, й окрім розвитку освіти для літніх людей, варто працювати й над забезпеченням комфортного побуту для них. Зокрема, розповіла, що фонд опікується 127 геріатричними пансіонатами та вперше за 30 років ініціював проведення в Україні масштабного Пенсійного форуму.

"Важливо, щоб університети третього віку були в кожному місті, містечку та селі. Така система вже започаткована на базі територіальних центрів соціального обслуговування старших людей, але також це можна робити на базі університетів. І "Протон" є прикладом того, якою може бути ця синергія між людьми, які займаються розвитком, наукою, та людьми, які вміють бачити перспективу, – сказала на відкритті Тетяна Ломакіна, радниця-уповноважена Президента з питань безбар'єрності.Старші люди є цінними для суспільства – вони бачать перспективу. Чим старша людина, тим більший в неї досвід і тим краще вона прораховує наперед дії. Це важливі навички".

"Фінансова інклюзія є частиною безбар’єрності, доступу кожного громадянина до всіх фінансових послуг, які мають бути якісними і безпечними. У забезпеченні й підвищенні фінансової грамотності людей літнього віку НБУ і бачить свою місію в "Протоні"", – сказала у своєму виступі Наталія Швець, представниця Офісу Правління Національного банку України.

У Києві розпочався благодійний освітній проєкт для літніх людей

"Сьогодні перший день старту "Протона", за нами підхоплять естафету Дніпро, Харків, Одеса, Львів. Я хочу привітати всіх наших студентів і подякувати всім нашим викладачам-волонтерам. Ми розуміємо, що все робимо не дарма. Ми здобуваємо для вас і разом з вами нові можливості та вершини, і вдячні, що ви з нами", – підсумувала ректорка Університету третього віку "Протон" Жанна Саврилова.

Розпочався Марафон у стінах Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка лекцією засновниці проекту Upgrade, психологині Алли Клименко. 

Після Києва освітній проект вирушає у Дніпро, де 3 жовтня відбудеться майстер-клас з ІТ "З Google життя в 60+ ще яскравіше". 

5 жовтня у Харкові бізнес-тренер Павло Єфременко поділиться дієвими інструментами на тренінгу "Як почати бізнес в 60+". 

7 жовтня в Одесі суддя шоу "Україна має талант" Євген Кот проведе танцювальний майстер-клас.  

10 жовтня у Львові телеведуча та суддя кулінарного шоу "МастерШеф" Тетяна Літвінова навчить готувати італійські страви.  

Завершиться Марафон 13 жовтня у Києві благодійним кінопоказом у кінотеатрі "Жовтень".

Слідкуйте за анонсами та новинами Марафону тут:

Фб-подія "Протон-Марафон: втілюй мрії у 60+!"

Фб-сторінка Університету третього віку "Протон"

 www.u3a.com.ua

Фб-сторінка БФ Let's help