В Києві біля Оперного театру планують відновити мозаїку "Українська пісня"
Фото: kyivandprovince

Мозаїчне панно "Українська пісня" 1967 року, яке розміщене навпроти Київської опери на вул. Хмельницького, планує відреставрувати благодійна організація "Має значення".

Наприкінці травня 2023 року відбувся тендер на купівлю будівлі, де знаходиться панно. Водночас обов’язковою умовою було укладення договору з Департаментом охорони культурної спадщини для збереження мозаїки "Українська пісня".

Активісти дізналися, що новим власником став "Житомирський меблевий комбінат". Вони вже познайомилися з головним юристом підприємства та чекають на дозвіл від вищого керівництва на безперешкодний доступ для огляду мозаїки.

Зазначається, якщо відповідь буде позитивною, то професіонали розпочнуть обстеження панно. Якщо негативною — то представники організації будуть звертатися до депутатів місцевої ради та Верховної Ради.

Фото: kyivandprovince
Фото: kyivandprovince

"Наразі важливо оцінити розмір ушкодження з 2019 року. Саме тоді був останній огляд мозаїки. Одне з явних пошкоджень — обличчя дівчини. Воно відвалилося через опади. Детальний огляд дасть змогу оцінити обсяг і вартість робіт потенційної реставрації, або необхідність консервації", — йдеться в повідомленні.

Мозаїку мали відреставрувати у 2019 році. Тоді відновленням мозаїки мала займатися бригада художників-монументалістів, які вже працювали з фонтаном "Зорі та сузір’я" авторства Мельніченка та Рибачук, а спонсорувати роботи зголосився футбольний клуб "Шахтар".

Тоді роботи обіцяли зробити за 2 тижні, але будівля виявилася приватною, і власник не дав дозволу на роботи.