В Києві біля Оперного театру планують відновити мозаїку "Українська пісня"
Фото: kyivandprovince

Мозаїчне панно "Українська пісня" 1967 року, яке розміщене навпроти Київської опери на вул. Хмельницького, планує відреставрувати благодійна організація "Має значення".

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Наприкінці травня 2023 року відбувся тендер на купівлю будівлі, де знаходиться панно. Водночас обов’язковою умовою було укладення договору з Департаментом охорони культурної спадщини для збереження мозаїки "Українська пісня".

Активісти дізналися, що новим власником став "Житомирський меблевий комбінат". Вони вже познайомилися з головним юристом підприємства та чекають на дозвіл від вищого керівництва на безперешкодний доступ для огляду мозаїки.

Зазначається, якщо відповідь буде позитивною, то професіонали розпочнуть обстеження панно. Якщо негативною — то представники організації будуть звертатися до депутатів місцевої ради та Верховної Ради.

Фото: kyivandprovince
Фото: kyivandprovince

"Наразі важливо оцінити розмір ушкодження з 2019 року. Саме тоді був останній огляд мозаїки. Одне з явних пошкоджень — обличчя дівчини. Воно відвалилося через опади. Детальний огляд дасть змогу оцінити обсяг і вартість робіт потенційної реставрації, або необхідність консервації", — йдеться в повідомленні.

Мозаїку мали відреставрувати у 2019 році. Тоді відновленням мозаїки мала займатися бригада художників-монументалістів, які вже працювали з фонтаном "Зорі та сузір’я" авторства Мельніченка та Рибачук, а спонсорувати роботи зголосився футбольний клуб "Шахтар".

Тоді роботи обіцяли зробити за 2 тижні, але будівля виявилася приватною, і власник не дав дозволу на роботи.