У Київраді пояснили, чому не встановлюють мобільні укриття в місті
Фото: Тернопільська міська рада

Створити мережу мобільних укриттів за теперішньої нормативно-правової бази, що регулює вимогу до будівництва укриттів, неможливо. Про це повідомила депутатка Київської міської ради Ганна Свириденко.

За її словами, у Києві відсутні мобільні укриття на зупинках громадського транспорту та місцях сімейного відпочинку, тому що у нормативних документах є певні обмеження щодо встановлення таких захисних споруд.

"У Департаменті організації заходів цивільного захисту ДСНС України опрацьовують пропозиції щодо внесення змін до нормативної бази для прискорення встановлення мобільних укриттів", – зазначила Ганна Свириденко.

Зокрема, як повідомив заступник міського голови Володимир Бондаренко, на початку листопада 2022 року Київрада ухвалила рішення про створення укриттів біля зупинок.

У січні 2023 року після наради Департаменту муніципальної безпеки КМДА з ДСНС та Нацполіцією було вирішено, що без дотримання ДБН спорудження таких конструкцій та віднесення їх до фонду захисних споруд цивільного захисту є недоцільним, оскільки бетонні конструкції зі спеціальним армуванням не забезпечать надійного захисту населення в разі ракетного обстрілу.

У серпні минулого року київський міський голова Віталій Кличко звертався до ДСНС України для роз’яснення та рекомендацій щодо вимог проєктування та доцільності або недоцільності будівництва таких споруд.

"Відповідь ДСНС України була дуже проста – терміну "тимчасове укриття" в законодавстві немає, а всі захисні споруди цивільного захисту мають відповідати вимогам ДБН. Але ми розуміємо, що ці споруди не можуть відповідати вимогам ДБН, а той, хто їх споруджує і встановлює, бере на себе відповідальність", — пояснює Бондаренко.

За його словами: усе, що встановлено сьогодні на вулицях українських міст і "гордо названо укриттями", такими не є згідно з чинним законодавством.