У ландшафтному парку на Львівщині можуть збудувати сміттєпереробний завод
Фото: Суспільне

У селі Бір-Кунинський, що на Львівщині? планують побудувати сміттєпереробний завод на ділянці, що належить до ландшафтного парку. Про це пише "Суспільне".

Проєкт планує реалізувати австрійський інвестор Крістіан Чернер. На сайті YouControl вказано, що він є власником приватного підприємства "Гігаджоуль", яке зареєстроване у Львові.

Можливу побудову заводу у квітні розглянули на архітектурній містобудівній раді при Львівській обладміністрації. Також було внесено зміни до генплану території, каже керівниця департаменту архітектури Олена Василько.

За її словами, містобудівною документацією будівництво сучасного комплексу з перероблювання та утилізації твердих побутових відходів передбачили на східній частині, за межами населеного пункту Бір-Кунинський.

"Справді це є господарська зона регіонального ландшафтного парку "Равське Розточчя". Але є відповідні висновки, що воно не суперечить і може бути таке виробництво розміщене з урахуванням певних вимог до ведення будівництва на цій території", — каже керівниця обласного департаменту архітектури Олена Василько.

У Добросинсько-Магерівській ОТГ вважають, що реалізація цього проєкту дасть можливість створити робочі місця, поповнюватиме місцевий бюджет, а на всій території громади буде безплатний вивіз відходів.

Натомість юристка з питань екології Ольга Мелень-Забрамна зауважує, що для полігонів твердих побутових відходів має бути санітарно-захисна зона протяжністю 500 м.

За її словами, також має бути розроблений детальний план території. А інвестор повинен розробити ще й звіт з оцінкою впливу на довкілля. І лише після затвердження на сесії селищної ради можна буде приступати до подальших кроків з будівництва.