У Лівані заборонили фільм "Барбі" за "пропаганду гомосексуалізму"
Кадр з фільму 'Барбі'

Міністр культури Лівану заборонив показ фільму "Барбі" в кінотеатрах, заявивши, що він "пропагує гомосексуалізм" і суперечить релігійним цінностям. Про це повідомляє агентство Reuters.

У рішенні міністра говориться, що фільм "пропагує гомосексуальність і сексуальну трансформацію" та "суперечить цінностям віри й моралі, применшуючи важливість сімʼї".

Міністра культури підтримала потужна шиїтська збройна група "Хезболла", чий очільник Саїд Хассан Насралла останнім часом все активніше агітує проти ЛГБТ-спільноти. Зокрема, нещодавно у своїй промові він посилався на ісламські тексти, що закликають карати цей проступок смертю.

Міністр внутрішніх справ Бассам Мавлаві звернувся до цензурного комітету Генеральної безпеки, який відповідає за рішення щодо цензури, розглянути фільм та дати свої рекомендації.

Ліван був першою арабською країною, яка провела тиждень гей-прайду у 2017 році, і загалом країну сприймали як безпечну гавань для ЛГБТ-спільноти на консервативному Близькому Сході.

Але останнім часом це питання набуло більшої уваги, викликавши напруження. Минулого року Мавлаві прийняв рішення про заборону заходів, які "пропагують сексуальні збочення" у Лівані.

Минулого місяця Насралла закликав владу Лівану вжити заходів проти матеріалів, які, на його думку, пропагують гомосексуальність, зокрема шляхом "заборони". За його словами, гомосексуальність становить "безпосередню загрозу" Лівану, і їй треба "протистояти". Також він заявив, що в разі скоєння гомосексуального акту чоловіка "треба одразу вбити, навіть якщо він неодружений".

У кінотеатрах фільм "Барбі" вийшов 21 липня. За сюжетом, Барбі та Кен залишають ляльковий світ, щоб потрапити у "реальне життя". Барбі у фільмі зіграла Марго Роббі, а Кена — Раян Гослінг.