В МОН пояснили, як зараховуватимуть дітей у школи після повернення в Україну
Фото: Unsplash

У Міністерстві освіти та науки розповіли, чи зарахують результати навчання учня після повернення в Україну, які предмети потрібно перескладати та які документи підготувати, щоб продовжити навчання в українській школі.

Зазначається, що дітей зараховуватимуть до будь-якої обраної школи. Це може бути як заклад, у якому дитина навчалася раніше, так і інший на розсуд батьків. Для зарахування один із батьків або офіційних опікунів має подати заяву до школи. Зокрема, можна подати заяву електронною поштою.

Результати навчання зараховують на підставі інформаційної довідки. Зараховують предмети, які є у навчальному плані як української, так і закордонної школи.

За відсутності інформаційної довідки, дитина може скласти річне оцінювання з усіх предметів до початку або впродовж навчального року.

З тих предметів, які дитина не вивчала (українська мова, література, історія України тощо), вона має право скласти річне оцінювання та бути переведеною до наступного класу.

Зокрема, в МОН пояснили щодо інтегрованих предметів. Наприклад, у школах за кордоном замість фізики та хімії може бути загальний предмет Science або інші. Такі предмети зарахують, якщо в довідці буде перелік тем, які вивчала дитина. Якщо ні, тоді дитина складе оцінювання з цих предметів, наприклад, фізики та хімії окремо.

Якщо дитина не проходить оцінювання чи складає його неуспішно, її зараховують до того ж класу.

Річне оцінювання може проводитися до початку навчального року або протягом першого семестру. Форму проведення оцінювання (дистанційно чи очно) обирає заклад освіти.

Що містить інформаційна довідка?

В інформаційній довідці можуть бути зазначені:

  • особиста інформація учня (ім’я, прізвище, дата і місце народження);
  • назва навчального закладу та період навчання, клас;
  • перелік предметів із зазначенням кількості годин, перелік тем;
  • результати навчання, система оцінювання;
  • дата видавання, печатка, підпис.

Таку довідку зберігають в особовій справі учня.

Які документи підтверджують завершення навчання?

  • Якщо дитина здобула базову/повну загальну освіту за кордоном і отримала відповідні документи — вони визнаються законодавством України.
  • Якщо дитина, перебуваючи за кордоном, навчалася в ліцензованому українському закладі освіти (зокрема дистанційно та екстерном), вона отримує свідоцтво про здобуття певного рівня загальної середньої освіти єдиного державного зразка України.
  • Якщо дитина не отримала документ про здобуття освіти, вона може скласти підсумкове річне оцінювання в одному з українських закладів освіти екстерном і отримати документ про освіту українського зразка.

У МОН наголошують, що документи закордонних тестувань для вступу до ВНЗ не є документами, що засвідчують проходження навчання, а потрібні для конкурсної участі на зарахування до закладів вищої освіти.

Тест для вступу в українські виші — це НМТ. Його також можна скласти, перебуваючи за кордоном.

Школа не може відмовити в зарахуванні дитини. Пропущені предмети можна скласти додатково та продовжити навчання в Україні, додають в МОН.