В Охматдиті вперше провели операцію дитині з синдромом, який трапляється раз на 130 000
Фото: Охматдит

Хірурги Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" провели операцію на грудній клітці дитини з асфіксійною торакальною дистрофією. Подібне втручання виконувалося вперше в Україні, повідомила пресслужба лікарні.

Зазначається, що хлопчик із рідкісним синдромом, який трапляється в одного зі 130 000 новонароджених, надійшов до Охматдиту у віці 1 місяця.

Діти з таким синдромом народжуються з маленькою грудною кліткою, яка має дзвоноподібну форму та обмежує роботу легень. Це не дозволяє дитині нормально дихати. Перебіг хвороби дуже тяжкий, особливо якщо симптоматика розвивається у дітей до 1 року. Часто такі пацієнти помирають від дихальної недостатності та повторних пневмоній або стають залежними від апаратів штучного дихання, розповідають лікарі.

У 1995 році американський хірург Терренс Девіс запропонував спосіб хірургічного лікування цієї вади, який назвав латеральною торакальною експансією. Ця операція дозволяє послідовно збільшити обʼєм обох половин грудної клітки. Такі втручання є рідкісними й проводилися лише в декількох провідних клініках США, Великої Британії та Італії.

Коли такий пацієнт поступив до Охматдиту, спеціалісти лікарні вперше в Україні вирішили застосувати запропонований підхід.

"Суть операції полягає в тому, що послідовно перетинаються шість ребер в шаховому порядку. А потім зʼєднуються спеціальними металевими конструкціями таким чином, що з довгих сегментів двох ребер робиться одне вдвічі довше ребро. Шляхом цього збільшується обʼєм грудної клітки", — пояснює хірург Охматдиту, професор Євген Руденко.

Хлопчику провели операцію у два етапи: у 1,5 місяця на правому боці та у 2,5 місяця — на лівому. У лікарні додали, що зараз у нього вже загоїлися післяопераційні рани, дитина тренується самостійно дихати, а за даними обстеження, обʼєм грудної клітки збільшився.