У Парижі заборонять прокат електросамокатів
Фото: Unsplash

Мешканці Парижа на референдумі проголосували за заборону прокату електросамокатів у місті. Про це повідомляє France24.

Близько 90% парижан віддали свої голоси за заборону прокату електросамокатів в місті. Голосування організували через зростання кількості постраждалих та загиблих на цьому транспорті.

З 1,38 млн осіб у виборчих списках голосувати прийшли менше ніж 8% — приблизно 103 000. З них понад 91 300 проголосували проти електросамокатів.

Голосування відбувалося з фізичною присутністю, для цього облаштували 20 дільниць. Оператори прокату електросамокатів наполягали на онлайн-голосуванні, сподіваючись на голоси своєї цільової аудиторії.

Пані мер Парижа Анн Ідальго заявила, що поважатиме рішення парижан. Водночас сама вона виступала за заборону електросамокатів.

"Від першого вересня у Парижі не буде прокату електросамокатів", — заявила вона після закінчення підрахунку в неділю ввечері.

Таким чином Париж стане першою європейською столицею, де діятиме така заборона. Наразі у місті діють три оператори: Lime, Tier і Dott, кожен з яких має до 5000 транспортних засобів.

Вони заявили, що результати голосування не є репрезентативними й матимуть наслідки для 400 000 осіб, які щомісяця користуються самокатами. Зокрема, Париж позбудеться 930 000 євро податків, які три оператори сукупно сплачували щороку. Цей сегмент ринку також працевлаштовує 800 громадян.

Париж був одним із перших міст, де почали використовувати електросамокати. Однак велике занепокоєння викликало те, як деякі люди керують скутерами, ухиляючись від пішоходів на тротуарах і розвиваючи швидкість до 27 км/год. Діти віком від 12 років могли легально брати напрокат електросамокати, не маючи захисного шолома.