В Україні почали зводити будинки для прийомних сімей, які втратили житло
Фото: Unsplash

Перші 14 будинків для великих прийомних родин із прифронтових регіонів почали зводити в Україні. Їх будують за ініціативи фундації Олени Зеленської "Адреса дитинства" у восьми областях.

Нові будинки для таких родин будуть інклюзивними, енергоефективними та з облаштованими укриттями. Зазначається, що цей проєкт реалізовується винятково коштом міжнародних донорів.

Фото: Фундація Олени Зеленської
Фото: Фундація Олени Зеленської

Сьогодні в Україні налічується 1310 великих прийомних родин. У них виховують від 5 до 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За час повномасштабної війни без дому залишилися щонайменше 80 таких родин. Вони виїхали у більш безпечні регіони України, але так і не мають постійного місця проживання.

Однією із перших новий дім матиме родина Алли та Олександра Ярославцевих із Запорізької області. Їхня домівка в Михайлівці зруйнована. Батьки з одинадцятьма дітьми наразі орендують житло в Борисполі.

"Коли рік тому з’явилася моя фундація, щоби допомагати українцям долати гуманітарні, освітні, медичні виклики, які виникли через війну, одні із перших, кому ми стали допомагати, — великі прийомні родини. Кожній четвертій родині ми надали необхідні речі: від меблів та одягу до ноутбуків. Але ви здогадуєтеся, який їхній запит був основний — дім. Ми не можемо на разі повернути їм їхній дім. Але можемо дати дитинству, яке опинилося у вигнанні, нову адресу, яка стане улюбленим домом", — сказала перша леді.