В Україні розпочинається третій етап медреформи — створення спроможної мережі лікарень
Фото: Unsplash

Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє запустити третій етап медичної реформи. Вона має на меті оновити підхід до визначення госпітальних округів та формування мережі медзакладів. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

У МОЗ зазначають, що реалізація цієї реформи дозволить раціонально розподіляти закупівлі та постачання дорогого обладнання між лікарнями, відповідно до їхньої ролі у спроможній мережі госпітального округу.

Обласні військові адміністрації протягом двох місяців мають подати на затвердження в МОЗ власне бачення плану госпітального округу та формування спроможної мережі з урахуванням розвитку закладів первинної меддопомоги та пунктів базування екстреної медичної допомоги.

Крім того, кожна область має подати план розвитку госпітального округу, який переглядатиметься раз на три роки.

МОЗ уточнює, що формування госпітальних округів розпочнеться на території 18 областей і в Києві, до реформи наразі залучені ті території, де не відбуваються активні бойові дії.

До деокупації реформування не буде реалізовано в Запорізькій, Донецькій, Луганській, Херсонській, Миколаївській областях і на території АР Крим.