В Україні пропонують зменшувати тюремне ув'язнення за читання книжок – законопроєкт
Фото: Unsplash

У Верховну Раду подали законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу, де пропонують зменшувати термін ув’язнення за прочитання книжок.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Завдяки кожній прочитаній книжці від строку позбавлення волі відраховуватимуть три доби. Проте для такого пом’якшення існуватиме ліміт — не більш як 10 книжок на рік. Тобто за рік можна зменшити собі термін перебування у в'язниці на місяць.

Відповідний перелік книг, який може прочитати ув'язнений, визначатиме Міністерство юстиції України. Однак список літератури має складатися з творів, що "сприяють формуванню правильних духовних та моральних цінностей, а також цілей, спрямованих на виправлення".

Згідно із законопроєктом, процес регулюватиме спеціально створена електронна система. У ній ув’язнені складатимуть іспит, щоб підтвердити те, що вони прочитали книжки.

Наразі законопроєкт розглядатиме комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності. Після цього документ винесуть на голосування у сесійну залу.

Літературу раніше вже застосовували як засіб виправлення засуджених. Такі випадки траплялися в Малиновському районному суді Одеси. Наприклад, у жовтні 2021 року суддя Олександр Гарський засудив обвинувачених у крадіжці до умовного позбавлення волі й зобов’язав їх прочитати твори Марка Твена, Джека Лондона та Тараса Шевченка.