В Україні перевірили якість води на пляжах – де небажано купатися
Фото: Unsplash

Лабораторії територіальних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводять моніторинг за якістю води з рекреаційних водних об’єктів, що використовуються для купання. В Центрі громадського здоров'я повідомляють, яка ситуація з якістю річкової води у межах пляжів.

У Києві було досліджено 56 проб за мікробіологічними та хімічними показниками у межах 14 пляжів —  "Дитячий", "Золотий", "Венеція", "Передмістна слобідка", "Центральний", "Молодіжний", "Веселка", "Райдуга", "Тельбін", "Галерний", "Вербний", "Пуща-Водиця", "Троєщина" та "Чорторий".

Відхилення від стандарту виявлено у 28 пробах за індексом ЛКП та у 28 пробах річкової води за хімпоказниками на всіх 14 пляжах Києва.

У Миколаївській області продовжує діяти заборона купання на водних об’єктах відповідно до розпорядження ОВА. За період моніторингу досліджено 11 проб річкової води на пляжах у Миколаєві ("Стрілка" у парку "Перемога") на р. Інгул, Южноукраїнську (міський) та Первомайську (міський "Райдуга") на р. Південний Буг.

Відхилення від стандарту виявлено у 2 пробах за індексом ЛКП (пляжі "Стрілка" у Миколаєві та у Первомайську) та 1 пробі річкової води за хімпоказниками (пляж "Стрілка" у Миколаєві).

В Одеській області опублікували інформацію про заборону купання у Чорному морі та наголосили, що в акваторії через теракт ворога на Каховській ГЕС лишається загроза вибухонебезпечних предметів та інфекцій. Також в Одеській ОВА застерігають жителів регіону від прогулянок узбережжям та риболовлі.

Водночас 14 серпня в Одесі офіційно відкрили зони для купання та оздоровлення. Перші відкриті зони: пляж "Калетон"; Інклюзивний пляж; муніципальний пляж (район 14 Фонтану); пляж "Ікра"; пляж "Чайка"; муніципальний пляж (район 10 Фонтану).

У Донецькій та Запорізькій областях за розпорядженням ОВА діє заборона купання на пляжах з урахуванням військової ситуації та небезпеки для населення.

Території пляжів морського узбережжя у Маріуполі та Маріупольському районі Донецької області, Енергодара, місця масового відпочинку на р. Дніпро та пляжні зони у межах прибережної захисної смуги моря на Чорноморському та Азовському узбережжі Запорізької та Херсонської областей розташовані на тимчасово окупованій території.

У разі перевищень за згаданими вище показниками надають рекомендації встановити щити про заборону купання, також беруть проби на повторні дослідження.