В Україні випустили рекомендації, як правильно комунікувати відновлення країни
Фото: Unsplash

Львівський медіафорум та фундація "Здорові рішення для відкритого суспільства" провели дослідження того, які проблеми й виклики стають на заваді якісній, прозорій і чесній комунікації відновлення.

А також розробили рекомендації, як можна об’єднати всіх важливих учасників процесу в розмові про зміну країни, а не лише про "будівництво будинків і доріг".

Найголовніше у цій комунікації, на думку авторів, — це подолати небезпеку "вертикальної комунікації" і не повідомляти про вже ухвалені рішення громадам/спільнотам, а обговорювати й узгоджувати плани за участі всіх учасників процесу.

За словами авторів, відновлення має відбуватись у поєднанні з реформами й побудовою здорових інституцій, а у фокусі цього процесу має бути людина чи громада і її потреби. "Це дає шанс не лише повернути втрачене, а й розв’язати проблеми, що виникли за радянської влади й в перші десятиліття незалежності", — йдеться у документі.

Серед інших рекомендацій: не звужувати відновлення лише до "відбудови" будинків та інфраструктури, не приховувати інформацію та спиратися на дослідження.

"Нас здивувало те, як мало уваги приділили комунікації в програмних документах відновлення, — коментує дослідник Львівського медіафоруму Отар Довженко. — Великого значення надають прозорості витрачання грошей, однак якісна комунікація, заснована на довірі й залученні всіх важливих учасників, — це те, без чого відновлення не зможе розгорнутись у тих масштабах, у яких його планують. Тож серйозну розмову про комунікацію відновлення потрібно починати чим скоріше".

Проблемами є і закритість інформації про бюджетні гроші в процесі відновлення і брак комунікаційників у державній і місцевій владах.

Автори закликають центральну владу не монополізувати комунікацію теми відновлення, не засекречувати публічну інформацію без поважних причин, а відомства, які відповідальні за відновлення, — бути більш відкритими до преси й громадянського суспільства.

Рекомендації розробили для всіх причетних до процесу відновлення країни: органів державної влади й місцевого самоврядування, неурядових організацій, міжнародних донорів, медіа, бізнесу.

Повний текст дослідження можна прочитати за посиланням.

Рекомендації створені за матеріалами тематичних дискусій на Львівському медіафорумі-2023; інших відкритих дискусій і виступів; опитування голів територіальних громад, представників міжнародних організацій-донорів, неурядових і експертних організацій, журналістів і редакторів всеукраїнських та локальних медіа; аналізу відкритих джерел і публікацій, таких як законодавчі акти, результати соціологічних опитувань, досвіду роботи фундації "Здорові рішення" тощо.