В Укрзалізниці відповіли на популярні запитання щодо жіночих вагонів
Фото: Укрзалізниця

Сьогодні, 12 червня, стало відомо, що Укрзалізниця запускає жіночі вагони на чотирьох рейсах далекого сполучення, які є серед лідерів за кількістю зареєстрованих конфліктних випадків з початку року.

Директор філії "Пасажирська компанія" АТ "Укрзалізниця" Олександр Перцовський дав відповіді на популярні запитання щодо жіночих купе.

А що якщо я хочу окремо купе для дітей/без дітей/з собаками/без собак?

Це все можливі запити також. І над ними попрацюємо — сімейні купе в планах, і розмежувати для тих, хто із домашніми улюбленцями, і тих, у кого на них алергія, доречно. Буде достатній попит та технічна можливість — будемо реалізовувати.

Що робити, якщо я чоловік? Що робити, якщо хочу подорожувати змішано в компанії жінок та чоловіків?

Нічого особливого не робити. Подорожувати спокійно у всіх інших звичайних купе, яких абсолютна більшість.

А якщо я трансгендер, то мені в жіноче можна?

Купуйте, будь ласка, місця відповідно до юридично визначеної у ваших документах статі.

Чи можна спробувати проігнорувати попередження в застосунку і викупити для чоловіка місця в жіноче купе?

Можна. Але чинні Правила перевезень дають нам підстави у такому випадку у перевезенні відмовити. Тож, не ображайтесь — сміятись доведеться на пероні. Проте пасажиркам зробите приємне — буде додаткове вільне місце в купе.

Ви робите залізничні перевезення вкрай збитковими.

Систему налаштовано по-розумному. "Жіночі купе" додаватимуться відповідно до попиту, динамічно. На перші потяги вже, до речі, на окремі дати місця розлетілися. Робити дорожчим базову послугу, яка дає пасажиркам додаткову безпеку та комфорт, — точно не наш принцип (і не узгоджується із наявними нормами). А ось на що розраховуємо — так це залучити на залізницю додаткових пасажирок, які раніше з міркувань безпеки, обирали власні авто.

За словами Перцовського, тема безпеки на цьому не зупиняється. Це лише маленька складова. Безпечно має бути абсолютно всім в усіх поїздах та купе.

"Для цього плануємо повертати патрулювання, вже сьогодні діють заходи контролю Залізної Безпеки на найбільших вокзалах", — додав Олександр Перцовський.