У Вільнюсі демонтують дім Москви, а мурал з українкою на ньому продадуть на аукціоні
Фото: Delfi

У Вільнюсі демонтують "дім Москви", а мурал з українкою на ньому продадуть на аукціоні. Про це повідомляє литовське видання 15 min.

Торік на "домі Москви", що в центрі Вільнюса, митці з Естонії, Литви та України створили величезний мурал "До Перемоги". На фасаді будівлі зобразили світлину волонтерки Тетяни Дроботи з Запоріжжя авторства фотографині Олени Тіто.

Згодом муніципалітет Вільнюса ухвалив рішення демонтувати будівлю. Перед знесенням "дому Москви" неофреску "До Перемоги" продадуть на аукціоні, а отримані кошти передадуть на допомогу Україні.

Натомість у столиці Литви створять новий мурал з тією ж волонтеркою, який називатиметься "Незламна". Стінопис, присвячений силі та незламності духу українського народу, з'явиться у жовтні 2023 року на будівлі у центрі Вільнюса.

Візуалізція: Олена Тіта
Візуалізція: Олена Тіта

"Майбутня робота продовжить розповідь про те, як через понад рік після початку повномасштабного вторгнення український народ продовжує боротьбу і готовий пройти всю дистанцію, щоб захистити свою свободу", — каже художня керівниця проєкту Ліна Шліпавічюте.

Фотографію для нового муралу Олена Тіто зробила на острові Хортиця, за тиждень після підриву Каховської ГЕС.

Перша робота, зроблена у волонтерському центрі, показує жінку на початку війни, її очі сповнені надії, що війна скоро закінчиться. На другому муралі зображена та сама українка на місці масштабної техногенної екологічної та людської катастрофи.

Фото: Олена Тіто
Фото: Олена Тіто

На новому стінописі волонтерка буде одягнена у традиційний костюм, спеціально розроблений для цього муралу українськими дизайнерами.

За словами українського дизайнера Георгія Львова, який втілив ідею з вбранням, йому хотілося створити таку інтерпретацію національного костюма, яка б відповідала сучасній ідентичності України як молодої, красивої та сміливої ​​країни.