Вакцина від COVID-19 зменшує ризик серцевої недостатності після інфікування вірусом
Фото: Freepik
Міжнародна група дослідників визначила, що вакцини проти COVID-19 можуть принести користь, окрім захисту від коронавірусу. Вони зменшують ризик серцевої недостатності та утворення тромбів. Про це зазначено в журналі Heart.

Для проведення дослідження було проаналізовано дані 10,17 мільйона вакцинованих людей і 10,39 мільйона невакцинованих людей у ​​Великій Британії, Іспанії та Естонії.

Люди, які були вакциновані, мали значно менший ризик серцевих ускладнень та ускладнень, пов'язаних з утворенням тромбів, після перенесеного COVID-19.

Порівняно з людьми, які не були вакциновані, вакцинація проти COVID-19 знизила ризик утворення тромбів у венах — на 78%, в артеріях — на 47%, а ризик серцевої недостатності — на 55% протягом перших 30 днів після інфікування.

"Наші результати, ймовірно, відображають той факт, що вакцини ефективно знижують рівень інфікування та мінімізують ризик важкого перебігу COVID-19. Також ці результати можуть заохотити до вакцинації тих, хто стурбований потенційним ризиком побічних ефектів вакцин", – наголошує науковиця Нурія Меркаде-Бесора з Оксфордського університету у Великій Британії.

За словами дослідників, відомо, що тромби, які спричиняють інсульти та серцеву недостатність, набагато частіше виникають після інфікування COVID-19. Тому, щоб виявити позитивні переваги вакцини необхідно провести набагато більше досліджень і детально вивчити захисні ефекти вакцин проти COVID-19.