Вчені довели, що збалансоване харчування покращує психічне здоров’я та когнітивні функції
Фото: Unsplash

Дослідники Великої Британії виявили, що збалансована дієта, яка не обмежує певні продукти, пов’язана з покращенням психічного здоров’я та когнітивних функцій. Про це пише Healthline.

Для дослідження, вчені проаналізували смакові моделі їжі та дієтичні вподобання понад 180 000 людей у Британії та розділили ці моделі на чотири категорії:

  • дієта без крохмалю або зі зниженим вмістом крохмалю,
  • вегетаріанська дієта,
  • дієта з високим вмістом білка та низьким вмістом клітковини,
  • збалансована дієта.

Більша частина досліджуваних обрали категорію "збалансованої дієти", їхні результати психічного здоров’я та когнітивні функції були кращими, ніж в іншої трійки.

Ті, хто дотримувався дієти з високим вмістом білка та низьким вмістом клітковини, мали менші об’єми сірої речовини в частині мозку, що називається постцентральною звивиною, яка координує рух нашого тіла в навколишньому середовищі.

Люди, які були вегетаріанцями, мали більший об’єм сірої речовини в частині мозку, що називається таламусом і передклітинним м’язом. Також дослідження виявило підвищений ризик проблем із психічним здоров’ям у тих, хто споживав більше овочів і фруктів.

За словами дієтологині й викладачки з питань харчування та здоров’я в Тихоокеанському інституті нейронауки в Санта-Моніці Моллі Рапозо, дослідження показує, що шляхом створення балансу в харчових звичках люди можуть закласти основу для кращого психічного здоров’я та пізнання.

"Дієти, що характеризуються високим споживанням багатими на антиоксиданти овочів і фруктів, обмеженим споживанням м’яса та використанням оливкової олії як основного джерела жиру, пов’язані зі зниженим ризиком деменції", – зазначає Рапозо.

За її словами, вибір способу життя також є важливим фактором. Адже якісний сон, регулярні фізичні вправи та хороша стресостійкість є важливими для доповнення збалансованої дієти.

Проте є дієти, які не призначені для тривалого періоду.

"Такі дієти, як палео, кето та Whole 30, зосереджені на меншій кількості певної поживної речовини, як-от вуглеводів", – повідомила дієтологиня Мелані Мерфі Ріхтер.

За словами Ріхтер, сувора кето-дієта з невеликим вмістом або повною відсутністю вуглеводів може викликати значний стрес для організму, а також спричинити низку харчових дефіцитів і погані наслідки для здоров’я.

"Для більшості людей важко зрозуміти, що означає "збалансоване харчування", і тому вони не знають, як отримати всі необхідні їм поживні речовини в межах дієт. Але це можливо! Для веганів віддавання пріоритету рослинним білкам, таким як бобові, сочевиця, тофу, квасоля, горіхи, насіння та горох, допоможе переконатися, що вони відповідають належним білковим критеріям без тваринного м’яса чи молочних продуктів. Також важливо не використовувати веганство як привід їсти багато веганських оброблених продуктів, як це роблять багато людей", – каже дієтологиня.

Експерти кажуть, що необхідно менше зосереджуватись на дієті з обмеженнями, лише так можна досягти кращого загального когнітивного результату.