Вчені реконструювали обличчя дівчини, яку принесли в жертву 500 років тому в Андах
Фото: Catholic University of Santa Maria

У Перу представили ​​реконструкцію голови та тулуба молодої дівчини, яку інки принесли в жертву понад 500 років тому на гірському масиві Анд, повідомляє Католицький університет Санта-Марії в Перу.

У 1995 році група археологів під керівництвом Йохана Рейнхарда піднялася на засніжену гору Ампато заввишки 6318 метрів над рівнем моря в провінції Кайлома.

Там вони знайшли замерзле тіло дівчинки-підлітка з культури інків, яку принесли в жертву під час ритуалу Капакоча на честь гірського масиву Анд близько 500 років тому. Ці гори вважалися одними з найважливіших божеств інків.

Catholic University of Santa Maria
Catholic University of Santa Maria

На момент смерті дівчина була віком від 13 до 15 років, цілком здоровою. Вона померла миттєво від удару рукою по правій частині потилиці. Дівчину назвали Леді, або Діва з Ампато — на честь гори, де знайшли мумію. Тіло зберігається в музеї університету за температури -20°C та доступне для відвідувачів.

Через 28 років після її знаходження вчені з Центру Андських досліджень Варшавського університету та Католицького університету Санта-Марії відтворили обличчя дівчини в гіперреалістичній скульптурі.

Цю скульптурну реконструкцію зробили на основі томографії тіла, досліджень ДНК, етнологічних характеристик, віку, комплекції. У рамках досліджень та виконання реконструкції використовували сучасну криміналістичну техніку. Отримані дані дозволили шведському археологу і художнику-пластику Оскару Нільсону відтворити обличчя дівчини.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Нільсон розповів Associated Press, що для моделювання обличчя, яке має яскраво виражені вилиці, темні очі та коричневу шкіру, знадобилося "близько 400 годин роботи".

Реконструкцію Діви з Ампато виставили ​​в католицькому університеті Санта-Марії в Арекіпі. У дівчини трохи відкритий рот і темні пронизливі очі, що дивляться вдалину. Вона вдягнена у  барвисте вбрання, аналогічне тому, в якому померла, а також головний убір з прикрасами.

Виставка включає розповідь про обряд Капакоча, а також за допомогою голограм і віртуальної реальності відвідувачі можуть простежити маршрут від Куско — столиці імперії інків, до засніженого Ампато. Крім того, експозиція складається з обрядових речей і артефактів, які були знайдені поряд з тілом принесеної в жертву дівчини.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Капакоча — був одним із найважливіших ритуалів інків. Він полягав у виголошенні прохань або вдячності сонцю. Зокрема, цей ритуал також проводився в особливих випадках, таких як стихійне лихо.

Центральною частиною цього магічно-релігійного обряду було жертвоприношення неповнолітньої людини на вершині вулкана в жертву богам. Тіло завжди прикрашали керамічними виробами, дорогоцінними металами, текстилем або унікальними морськими мушлями, які надходили з різних частин імперії.

Згідно з віруваннями інків, принесені в жертву діти не помирали, а возз'єднувалися зі своїми предками, які спостерігали за цим з вершин високих гір.

Фото: Catholic University of Santa Maria
Фото: Catholic University of Santa Maria