Вчені вперше за понад 700 років реконструювали обличчя Данте Аліг'єрі
Фото: Cicero Moraes

Бразильський експерт з комп’ютерної графіки Сисеро Мораїс разом з вченими та художниками зміг відтворити обличчя видатного італійського поета доби Відродження Данте Аліг'єрі, пише The Telegraph.

Точний образ Данте лишався загадкою понад 700 років, адже художники створювали портрети вже після смерті поета. Нове 3D-зображення обличчя показує, що він мав менш виражене підборіддя та орлиний ніс, але без загостреного донизу кінчика, як це зображували раніше.

Мораїс використав дослідження черепа Данте, створене у 1921 році, та поєднав його з інформацією зі статті 2007 року. Виявилося, що поет мав досить велику голову та витягнуте обличчя з великими очима.

Команда з Федерального університету Уберландії в Бразилії використала процес, який називається апроксимацією обличчя. Він робить серію проєкцій на основі статистичних даних, отриманих з томографії та ультразвукового аналізу, і поєднується з анатомічною деформацією.

Фото: Cicero Moraes
Фото: Cicero Moraes

Анатомічна деформація — це коли оцифроване обличчя живої моделі деформується доти, доки не підійде до відповідного черепа, зображуючи обличчя, яке збігається з виглядом поета за життя.

"Було створено два набори зображень, один — з об'єктивним підходом, у відтінках сірого, без волосся і з закритими очима. Інший — вже кольоровий та з суб'єктивними елементами, такими як колір очей, шкіри та одягу, відповідно до найвідоміших зображень", — розповів дослідник.

Фото: Cicero Moraes
Фото: Cicero Moraes

Крім того, дослідження показали, що череп поета був більшим за череп середньостатистичної людини того часу. За словами Мораїса, Данте мав засмучене або навіть озлоблене обличчя. Причиною тому стало вигнання з Флоренції у 1302 році.

Раніше найвідомішим зображенням Данте був портрет, створений італійським художником Сандро Боттічеллі у 1495 році. Він зображує поета з довгим носом і гострим підборіддям. Схожим чином його зображували на одній із фресок Флорентійського собору.

Водночас більшість традиційних зображень поета засновані на інформації, що міститься в біографії Данте, складеній письменником Боккаччо.

"А саме, що він був людиною середнього зросту, дещо сутулим, з довгастим обличчям, орлиним носом і великими очима. Однак Боккаччо не знав Данте особисто і збирав інформацію від людей, близьких до поета і які жили з ним", — додав Сисеро Мораїс.

''Данте і Вергілій у пеклі'', художник Вільям-Адольф Бугеро
''Данте і Вергілій у пеклі'', художник Вільям-Адольф Бугеро

Данте Аліг'єрі — видатний італійський поет доби Відродження, письменник і політик, якого називають "батьком італійської літератури". Першим став писати літературні твори народною (тобто італійською) мовою, а не латиною. Його головний художній твір, поема "Божественна комедія", вважається шедевром світової літератури.