Вчені виявили, що існує безкоштовна альтернатива Віагрі — дослідження
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в The Journal of Sexual Medicine, свідчить, що регулярні тренування можуть бути такими ж ефективними, як і приймання таблеток Віагри, коли справа доходить до боротьби з еректильною дисфункцією (ЕД).

Дослідники з Медичного коледжу Бейлора у США проаналізували дані 1147 учасників. Згідно з дослідженням лише трьох 30-хвилинних занять на тиждень може бути достатньо, щоб побачити різницю.

Заняття аеробними вправами, такими як ходьба або їзда на велосипеді, щонайменше пів години тричі на тиждень, покращують еректильну функцію у всіх чоловіків з ЕД. Зв’язок було виявлено у чоловіків в різних вагових категоріях, і він не змінювався залежно від стану здоров’я чи приймання ліків учасниками.

"Вправи несуть низький ризик і є доступними, що робить їх ідеальним варіантом лікування при проблемах з еректильною системою, особливо для пацієнтів, які не бажають або не можуть приймати ліки", — каже автор дослідження Ларрі Міллер.

Еректильна дисфункція вимірюється відповідно до 30-бального Міжнародного індексу еректильної функції (IIEF-EF). Оцінки від 26 до 30 означають відсутність ЕД, від 22 до 25 — легку ЕД, від 17 до 21 — від легкої до помірної. Помірна ЕД відповідає оцінці від 11 до 16, а оцінка від 6 до 10 вказує на важку форму.

У чоловіків, які повідомили про важку еректильну дисфункцію, завдяки аеробним вправам стан покращився на 5 балів за шкалою. Для порівняння, у чоловіків з ЕД, які приймають рецептурні ліки, такі як Віагра та Сіаліс, зазвичай покращення відбувається на 4-8 пунктів. Чоловіки з помірною ЕД отримали збільшення показника на 3,3 бала, а з легкою — на 2,3.

Це означає, що для деяких чоловіків із важкою формою захворювання фізичні вправи можуть діяти так само добре, як ліки, або навіть краще. Команда дослідників припускає, що людям з ЕД слід частіше призначати фізичну активність.

Зазначається, що аеробні вправи вже давно асоціюються з поліпшенням еректильної функції, оскільки вони покращують кровообіг в тілі. Фізичні вправи також допомагають боротися з ожирінням і знижують артеріальний тиск — обидва фактори ризику розвитку еректильної дисфункції.

"Це дослідження надає лікарям і пацієнтам докази, необхідні для остаточної рекомендації аеробної активності як частини лікування ЕД", — говорить Міллер.

Водночас, за його словами, не всі хочуть приймати таблетки від ЕД, а деяких не влаштовують побічні ефекти, які можуть включати печію, нудоту та головний біль. Навпаки, заняття спортом є безкоштовними, простими та доступними.

Еректильна дисфункція може виникнути з багатьох причин: старість, зниження рівня тестостерону та лібідо, через такі захворювання, як гіпертонія, діабет і ожиріння.