Відтепер вагітні можуть самостійно обирати час декретної відпустки
Фото: Unsplash

Вагітна жінка відтепер за власним бажанням зможе після 30-го тижня вагітності визначити дату початку відпустки. Для цього достатньо подати заяву лікареві, який веде вагітність, повідомили в Міністерстві охорони здоровʼя України.

Вагітна жінка за власним бажанням зможе після 30-го тижня вагітності визначити дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Якщо вона хоче розпочати відпустку з 30-го тижня вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно — за замовчуванням медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30-го тижня вагітності.

Якщо ж вагітна захоче й далі працювати, то під час першого візиту до лікаря після початку 30-го тижня вагітності вона має подати заяву лікареві, який веде її вагітність, із зазначенням дати, з якої сформують медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН). Якщо пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН сформують з дати пологів.

Зокрема, тепер частину допологової відпустки жінка зможе перенести на післяпологовий період. Саме тоді й буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати.

Стандартний термін МВТН складає 126 календарних днів, але для жінок, в яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.

Як було раніше? Лікар з початком 30-го тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність, і з цієї дати жінка мала йти у декретну відпустку.

Якщо жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити, але водночас кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно до кількості днів, що вона продовжувала працювати.

Крім того, зменшувався і розмір допомоги з вагітністю та пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.