У французькому місті використовуватимуть базу даних ДНК для боротьби з собачими фекаліями
Фото: TNT

У французькому місті Безьє власників собак зобовʼяжуть оформити генетичний паспорт улюбленця та брати його із собою на прогулянки. Це зроблять, щоб боротися з екскрементами тварин на вулицях, повідомляє The Guardian.

Місцевий мер Роберт Менард каже, що жителям і гостям набридли фекалії на тротуарах міста. Він планує запровадити дворічний експеримент, щоб відстежувати та штрафувати тих, хто не прибирає за своїми домашніми тваринами.

Згідно з запланованою схемою, власники собак повинні відвезти своїх домашніх улюбленців до ветеринара, де у них візьмуть зразок слини безкоштовно. Після чого, господарям видадуть "генетичний документ".

Якщо згодом власника собаки зупинять і він не матиме при собі генетичного паспорта тварини, то доведеться сплатити штраф у 38 євро.

Собачі екскременти, знайдені на тротуарі, збиратимуть та відправлятимуть на аналіз. Поліція зіставить їх із даними єдиного реєстру домашніх тварин і виставить власнику рахунок за прибирання вулиць на суму до 122 євро.

За словами очільника міста, певна поблажливість буде для туристів. Якщо вони прибиратимуть за собакою, то проблем не буде. "Проблема не в іноземцях, а в місцевих, які не прибирають", — додає Менар.

Вперше мер міста запропонував збирати ДНК у понад 1500 собак у центрі Безьє у 2016 році. Однак тоді його прохання було відхилено місцевим адміністративним судом як напад на особисту свободу.

Менар сказав, що новий захід щодо генетичного паспорта був поданий до місцевої префектури на початку цього року, і цього разу не було заперечень щодо його впровадження.

"Я більше не можу терпіти цей [собачий] безлад. За нашими підрахунками, ми збираємо понад 1000 собачих екскрементів на місяць, іноді набагато більше — і це лише в центрі міста. Нам потрібно карати людей, щоб вони поводилися належним чином", — підсумував мер міста.