Японія має виплатити компенсацію корейським "жінкам для втіхи"
Фото: Kyodo

Південнокорейський суд зобов'язав Японію виплатити компенсацію групі жінок, які були змушені працювати у військових борделях під час Другої світової війни, пише BBC.

У 2016 році група з 16 жінок подали позов, вимагаючи 200 мільйонів вон ($155 000) як компенсацію. У 2021 році Центральний районний суд Сеула відхилив справу, пославшись на суверенний імунітет Японії — правову доктрину, що дозволяє державі бути звільненою від цивільного позову в іноземних судах.

Зараз Високий суд Сеула скасував це рішення і зобовʼязав уряд Японії виплатити по $154 000 як компенсацію кожній із колишніх "жінок для утіх", які брали участь у позові.

Високий суд заявив, що дії японських військових, такі як викрадення та примушування жінок до статевого акту, порушують міжнародні договори, учасником яких на той час була Японія, а також кримінальне законодавство Японії.

Лі Йон Су, 95-річна активістка і єдина жива жертва з групи позивачок, подякувала суду за це рішення. "Я вдячна. Я дуже вдячна". Вона додала, що хотіла б розповісти про вирок усім жертвам, які вже пішли з життя.

Міністерка закордонних справ Японії Йоко Камікава назвала це рішення "вкрай сумним і абсолютно неприйнятним". "Японія ще раз наполегливо закликає Республіку Корея негайно вжити відповідних заходів для виправлення стану порушень нею міжнародного права", — сказала вона.

"Жінки для втіхи" — японський евфемізм щодо жертв сексуального насильства. Імперська армія Японії примусово забирала в сексуальне рабство жінок і дівчат на окупованих нею територіях до й під час Другої світової війни.

За оцінками, понад 200 000 жінок і дівчат були змушені займатися проституцією. Багато з тих, хто утримувався у військових борделях, були кореянками, інші походили з материкового Китаю, Філіппін, Індонезії та Тайваню.