За допомогою аналізу крові можна буде визначити власний біологічний вік — дослідження
Фото: Unsplash

Нове дослідження, проведене групою вчених з Піттсбурзького університету, виявило маркери на основі крові, які можуть визначити біологічний вік людини. Це може допомогти в лікуванні різних захворювань, котрі виникають в міру старіння нашого організму. Про це пише Aging Cell.

Вчені пояснюють, що у людей є фактичний вік — кількість років, які ми прожили, — і є біологічний вік, який, простіше кажучи, є зносом клітин і органів. Знання цього біологічного віку може допомогти визначити ризик захворювань, підібрати лікування та краще зрозуміти, з якою швидкістю руйнується наш організм.

Дослідники залучили 196 людей від 65 до 75 років. Їх розділили на дві групи: добровольців від 75 років і доросліших, яких назвали здоровими людьми, і добровольців 65-75 років, яких зарахували до групи таких, що "швидко старіють".

Здорові люди могли підійматися сходами або ходити протягом 15 хвилин без відпочинку, в той час, як люди, що "швидко старіють", повинні були робити перерви в кожному виді діяльності.

Таким чином дослідники зможуть відповісти на запитання, чому літні люди одного віку не можуть робити на повну силу одинакові речі, наприклад, один їздить на роботу на велосипеді і на вихідних катається на лижах, а інший не може піднятися навіть сходами.

Провівши дослідження крові вдалось виявити 25 метаболітів, які показали суттєві відмінності між здоровими людьми та швидко старіючими. Також було виявлено три важливі метаболіти, які відіграють важливу роль в стимулюванні старіння.

"Ми вирішили розглянути метаболіти, тому що вони є динамічними. Вони змінюються в реальному часі, відображаючи стан нашого здоров'я та самопочуття, і ми можемо впливати на них через наш спосіб життя, дієту та навколишнє середовище", – каже Адіті Гуркар, спеціаліст з Піттсбурзького університету.

Надалі завдяки додатковим дослідженням можливо буде розробити аналіз крові для швидкої та легкої оцінки біологічного віку.

Потім цей тест можна було б провести на людях у ранньому віці, коли зміни в молекулярних процесах легше модифікувати.