Збільшення мозку може впливати на зменшення розвитку деменції — вчені
Фото: Pexels

Дослідники виявили, що розмір людського мозку може поступово збільшуватися з плином часу, і це може знизити ризик деменції у молодих поколінь. Про це зазначають в JAMA Neurology.

В ході дослідження було зроблено знімки мозку понад трьом тисячам американцям у віці від 55 до 65 років. За результатами знімків було виявлено, що люди, народжені у 1970-х роках, мають на 6,6% більший загальний об'єм мозку, ніж ті, хто народився у 1930-х роках.

Представники покоління Х, народженні у 1963-1985 роках, також мали майже на 8% більший об'єм білої речовини й майже на 15% більшу площу поверхні сірої речовини, ніж представники "мовчазного покоління", народжені у 1925–1942 роках.

Частина мозку, що називається гіпокамп, яка відіграє важливу роль у пам'яті та навчанні, збільшилася на 5,7% в об'ємі впродовж наступних поколінь, що досліджувалися.

"Десятиліття, в якому людина народилася, впливає на розмір мозку і потенційно довгострокове здоров'я мозку", — пояснює невролог Чарльз ДеКарлі з Каліфорнійського університету в Девісі, який очолював дослідження.

За словами невролога, генетика відіграє головну роль у визначенні розміру мозку. Але також на його розмір впливають чинники, такі як стан здоров'я, соціальні, культурні та освітні фактори.

Сьогодні від деменції страждають десятки мільйонів людей у всьому світі, а оскільки зростає на планеті кількість населення, що старіє, кількість діагнозів цієї хвороби може потроїтися протягом наступних трьох десятиліть.

Проте ризик деменції знижується для молодших поколінь, завдяки здоровому способу життя та вихованню.

"Більша структура мозку представляє більший мозковий резерв і може пом’якшити наслідки вікових захворювань мозку, таких як хвороба Альцгеймера та пов’язана з нею деменція", – припускає невролог ДеКарлі.

Дослідники попереджають, що регулярні фізичні вправи пов’язані зі збільшенням обсягу мозку в сфері пам’яті та навчання. Тоді як погане харчування, вживання алкоголю та соціальна ізоляція, здається, мають зворотний ефект, що надалі може вплинути на розвиток деменції.