Фото: Ella Olsson / Pexels

Жінки, які дотримуються середземноморської дієти, мають на 23% менший ризик смертності порівняно з іншими. Про це свідчать результати нового дослідження, пише ScienceAlert.

Вчені з навчальної лікарні Гарвардської медичної школи Brigham and Women’s Hospital (BWH) проаналізувала записи 25 315 жінок, за якими спостерігали упродовж 25 років. 

"Хороша новина полягає в тому, що дотримання середземноморської дієти може приблизно на чверть знизити ризик смерті протягом понад 25 років, зокрема від раку чи серцево-судинних захворювань, головних причин смерті серед жінок і чоловіків у США й усьому світі", — зазначила кардіологиня BWH Самія Мора. 

Дослідники вивчили близько 40 біомаркерів і визначили позитивний вплив середземноморської моделі харчування на обмін речовин, артеріальний тиск, стійкість до інсуліну та запалень. У сукупності ці фактори захищають від ранньої смерті. 

"Навіть невеликі зміни у встановлених факторах ризику метаболічних захворювань (...) можуть принести значні довгострокові переваги від дотримання середземноморської дієти", — розповів епідеміолог Шафкат Ахмад із BWH та Уппсальського університету Швеції. 

Як відомо, середземноморська дієта переважно базується на горіхах, насінні, фруктах, овочах, цілозернових і бобових. Основним джерелом жиру в цьому раціоні виступає оливкова олія, а білки надходять із невеликої кількості риби, птиці, молочних продуктів і яєць. Вживання червоного м’яса, оброблених продуктів та алкоголю зведені до мінімуму.