Люди, які швидко худнуть, можуть бути більше схильні до захворювання на рак – дослідження
Фото: Pixabay

Нещодавнє дослідження показало, що люди, які втратили вагу, можуть бути більш схильними до захворювання на рак, ніж ті, хто не втрачав вагу.

У дослідженні використовувалися дані майже 160 000 медичних працівників, які вивчалися в середньому протягом 28 років. Ці люди повідомляли про стан свого здоров’я та спосіб життя кожні два роки до 2016 року. Особливу увагу дослідники приділяли змінам ваги.

Після аналізу даних було зроблено надзвичайний висновок: люди, які втратили понад 10% маси тіла, мали значно вищий ризик захворювання на рак у наступному році.

Але не всі види раку однаково пов’язані зі втратою ваги. Дослідження виявило тісний зв’язок між втратою ваги та раком верхніх відділів травної системи (стравоходу та шлунку), печінки, підшлункової залози та жовчних шляхів.

Для цих типів ризик був набагато вищим, шанси зросли від трьох до семи разів. Однак зв’язок був слабшим щодо колоректального раку та раку легенів і, здається, не вплинув на ймовірність захворіти на рак молочної залози, передміхурової залози та рак, який вражає лише жінок.

Проте автори дослідження застерігають, що їхні дослідження мають певні обмеження. По-перше, вони покладалися на власні звіти людей про свою вагу, які не завжди могли бути точними.

Крім того, вони перевіряли осіб лише кожні два роки – учасники деякі деталі могли пропустити. Дослідження також стосувалося переважно медичних працівників США, які, можливо, більше знають про рак і мають кращий доступ до медичної допомоги.